НОВИНИ

Усложнена зимна обстановка в събота

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:06, 19.01.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

В широки граници са минималните температури и днес, от минус 2° в северозападните райони до 15° по Южното Черноморие. В София, след 3° вчера, тази сутрин беше 5°.

В следобедните часове ще духа слаб до умерен, все още югозападен вятър, и максималните температурите ще се задържат необичайно високи, между 12 и 19 градуса. След временно намаление облачността отново ще се увеличи и в края на деня ще завали дъжд.

Със силен вятър в страната ще нахлува по-студен въздух и през нощта в Западна и Северна България дъждът ще премине в сняг, ще започне да се образува и снежна покривка.

Утре в цялата страната се очаква усложнена зимна обстановка – обилни снеговалежи, силен вятър, а в Северна и Североизточна България, както и по планинските проходи ще има снежни виелици и навявания.

Очакванията са в повечето места снежната покривка да е между 5 и 10 cм, в планинските райони до около 30. През деня температурите ще се понижават и следобед в по-голямата част от страната ще бъдат между минус 3° и 2°.

С валежи ще бъде и по Черноморието, като и по южното крайбрежие дъждът ще премине в сняг. Ще духа силен североизточен вятър, а вълнението на морето ще се усили.

И в планините ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. Ще бъде много ветровито - ще духа силен североизточен, а по високите части все още югозападен вятър. По проходите ще има условия за виелици и навявания.

Ветровито и с валежи от дъжд и сняг ще бъде и в по-голямата част от Балканите утре. Причината - средиземноморски циклон.

През нощта срещу неделя от север валежите ще започнат да отслабват и да спират, най-късно едва сутринта в неделя в Рило-Родопската област. През деня облачността бързо ще намалее, а в по-голямата част от страната, с изключение на източните райони, вятърът ще отслабне. В началото на новата седмица ще бъде слънчево, със сутрешни мъгли.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България има пет месеца, за да изпълни критериите за влизане в еврозоната
България има пет месеца, за да изпълни критериите за влизане в еврозоната
Новак Джокович не даде сет на аржентинец за победа в мач №100 за сърбина на Australian Open
Новак Джокович не даде сет на аржентинец за победа в мач №100 за сърбина на Australian Open