НОВИНИ

България има пет месеца, за да изпълни критериите за влизане в еврозоната

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:20, 19.01.2024 (обновена)
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

България има пет месеца, за да покрие критериите за влизане в еврозоната. Това обяви зам.-финансовият министър Ивайло Яйджиев. По думите му, основно предизвикателство остава инфлацията, която все още е по-висока от изискваната.

Цените у нас все още се покачват с по-бърз темп от тези в страните от еврозоната, но България има шанс да влезе в изискваните критерии за приемане на еврото, смятат от Министерството на финансите.

"Виждаме, че ножицата между инфлацията в България, която е малко под 5% за декември и инфлацията в еврозоната, която за декември е изчислена на 2,9% се стеснява", каза Ивайло Яйджиев, зам.-министър на финансите.

За да стане част от еврозоната България трябва да е изпълнила пет основни критерия. Инфлацията да не е по-голяма с 1,5 процентни пункта от трите страни с най-добър показател. Дефицитът в бюджета да е до 3% от БВП, а дългът до 60 на сто. Валутата трябва да е стабилна спрямо еврото през последните две години, да няма и сериозни отклонения при дългосрочния лихвен процент. Към момента всички изисквания с изключение на инфлацията са изпълнени.

"България, бидейки страна от Източна Европа" има една от най-ниските инфлации между другото, но в сравнение със страните от еврозоната, които по принцип имат по-ниска инфлация, в момента това създава затруднения. Да, нямам гаранции че ще успеем до края на лятото когато ще излезе доклада, но имам увереност, че ще стане до края на годината. Ние доста бързо и усилено се приближаваме към еврозоната", заяви премиерът Николай Денков.

Трябва да изпълним и качествени критерии, а именно законодателната рамка на страната да отговаря на изискванията на еврозоната. Затова е нужно да бъдат приети и промени в закона за БНБ. Текстовете му бяха гласувани днес на първо четене.

"Категоричен извод е, че ако законът не се приеме това означава, че БНБ не отговаря на изискванията за правна конвергенция с евросистемата, което автоматично блокира процеса на присъединяване на икономическия и паричен съюз. Законът за БНБ всъщност гарантира пълното деполитизиране на БНБ, което също така мисля, че е една положителна стъпка", каза Димитър Радев, управител на БНБ.

Централната банка е започнала да търси и места, където ще бъдат складирани българските левове след като излязат от употреба.

"Със сигурност са разглеждани терени, места, не знам на какъв етап е подготовката и сключването на договори, но чисто физически изваждането на една валута и вкарването на друга е доста тежък процес и изисква подготовка", каза още Ивайло Яйджиев.

Днес в финансовото министерство бяха представени лого и слоган на кампанията по приемане на еврото у нас. За победител в конкурса е избран 24-годишният Георги Георгиев от Пловдив, чийто слоган гласи: "Единството е сила".

Като победител той ще получи 20 хиляди лева, но не това е най-важно за него:

"В подобен конкурс особено за хора, които се занимават с дизайн като мен е много по-важно че работата която ще свършат може да бъде показана на такава голяма група от хора и да служи, понеже ние се занимаваме с приложни изкуства, да служи на някого за нещо истинско."

Финансовото министерство е подало документи за правна защита на новото лого.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глобяват наемател в къмпинг "Градина ЕКО", ако не разчисти незаконно сметище край морето
Глобяват наемател в къмпинг "Градина ЕКО", ако не разчисти незаконно сметище край морето
Усложнена зимна обстановка в събота
Усложнена зимна обстановка в събота