НОВИНИ

Американец спечели етап №15 в Обиколката на Италия

американец спечели етап №15 обиколката италия
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:16, 21.05.2023
Чете се за: 02:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Американецът Брандън Макнълти от отбора на Емирейтс успя да удържи атаките на Бен Хийли и Марко Фриго и спечели 15-ия етап от Колоездачната Обиколка на Италия, който беше с дължина 150 км от Сереньо до Бергамо.

Макнълти показа невероятно спокойствие и правилна преценка на ситуацията, след като ускори рязко в последните 100 метра и успя да задмине Хийли и Фриго, пресичайки първи финалната линия с време 3:39.19 часа. За 25-годишният американец от Финикс (Аризона) това е и първи етапен успех в Гранд Тура.

"Неописуемо е да спечеля! При последното ми дълго изкачване, в което се опитах да атакувам, почти се бях отчаял. Мислех, че състезанието ми приключи там, защото Бен беше толкова силен", каза Макнълти", опитвайки се да си поеме въздух след финала.

"Останах отзад и се опитах да почивам, да пестя сили. На равните участъци беше надлъгване и кой кого ще изиграе. Но дойде време за финалния спринт и съм безкрайно щастлив как го направих и завърших", казва още победителят днес.

Група от 15 състезатели, включително бившият етапен победител в Джиро д'Италия Алберто Дайнезе, взеха преднина от повече от 6:30 минути след изкачването от първа категория в първата половина на етапа. Николо Бонифацио от отбора на Интермарке атакува по-малко от 50 км преди финала, но след 15 беше застигнат и преодолян от триото Хийли, Фриго и Макнълти. До края тримата не оставиха никакви надежди да бъдат изместени и завършиха с 1:51 минути пред нидерландеца Бауке Молема, който завърши 4-и.

Бруно Амирел, който пое генералното лидерство в събота, увеличи преднината си в борбата за розовата фланелка пред Герайнт Томас и вече има аванс от 1:08 минути. Словенецът Примож Роглич остава на 3-ото място в подреждането на изоставане от 1:10 минути.

Понеделник е почивен ден на Джирото. 16-ият етап във вторник е планинско каране от 203 километра от Сабио Киезе до Монте Бондоне при над 5000 метра надморска височина.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валенсия с поредна важна крачка към оцеляването след успех над Реал, Атлетико излезе 2-ри в Ла Лига
Валенсия с поредна важна крачка към оцеляването след успех над Реал, Атлетико излезе 2-ри в Ла Лига
"Нова демокрация" е близо до абсолютно мнозинство в гръцкия парламент, показват първите официални междинни резултати
"Нова демокрация" е близо до абсолютно мнозинство в гръцкия парламент, показват първите официални междинни резултати