НОВИНИ

Американски хирурзи трансплантираха свински бъбрек на пациент

американски хирурзи трансплантираха свински бъбрек пациент
Снимка: pixabay.com/
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:47, 22.03.2024
Чете се за: 01:45 мин.
Още
Слушай новината

Лекари от Бостън обявиха в четвъртък, че са трансплантирали генетично модифициран свински бъбрек на 62-годишен пациент, предаде АП.

Централна болница „Масачузетс“ съобщи, че това е първият случай на трансплантация на свински бъбрек на жив човек. Преди това свински бъбреци са били временно трансплантирани на донори в мозъчна смърт. Също така двама мъже досега са получили сърдечни трансплантации от прасета, въпреки че и двамата са починали в рамките на няколко месеца.

Трансплантацията е извършена на 16 март. Пациентът, Ричард „Рик“ Слейман от Уеймът, Масачузетс, се възстановява добре и се очаква скоро да бъде изписан, съобщиха лекарите.

Съобщението бележи най-новото развитие в областта на ксенотрансплантацията - термин, с който се обозначават опитите за лечение на хора с клетки, тъкани или органи от животни. В продължение на десетилетия това не се получаваше - човешката имунна система веднага унищожаваше чуждите животински тъкани. По-новите опити включват прасета, които са модифицирани така, че органите им да приличат повече на човешките.

Междувременно агенция Синхуа съобщи, че китайски учени успешно са трансплантирали генетично модифициран свински черен дроб на човек в мозъчна смърт. Органът функционира 10 дни, което е важен момент в трансплантацията на животински органи на хора. Изследването обаче е спряно в сряда по желание на семейството на реципиента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив загуби Йоан Баи за няколко седмици
Локомотив Пловдив загуби Йоан Баи за няколко седмици
Натаниъл Копси е новият британски посланик в България
Натаниъл Копси е новият британски посланик в България