НОВИНИ

Американски и японски състезатели по фигурно пързаляне получиха медалите си след наказанието на Камила Валиева

Медалистите получиха медалите си две години и половина след триумфа им.

Американски и японски състезатели по фигурно пързаляне получиха медалите си след наказанието на Камила Валиева
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
00:19, 08.08.2024
Чете се за: 03:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Две години и половина след като се състезаваха на Зимните олимпийски игри в Пекин, американски и японски фигуристи се качиха на подиума в Париж в сряда, за да получат златни и сребърни медали, слагайки край на допинг сагата с руската състезателка Камила Валиева, пише Ройтерс.

На фона на Айфеловата кула американският отбор по фигурно пързаляне най-накрая изживя златния момент, който им беше отказан в Пекин, когато стана ясно, че Камила Валиева, 15-годишното момиче, помогнало на Руския олимпийски комитет да спечели златото в отборното състезание, е дало положителна проба за забранено лекарство.

"Почти е сюрреалистично. Взехме медалите си, обърнах се и видях Айфеловата кула и бях просто поразена, беше спиращо дъха“, каза американската състезателка Мадисън Чок, която партнира на Евън Бейтс.

Церемонията се проведе в "Шампионския парк", място, разположено в градините Трокадеро, с лице към емблематичната кула, където спортистите могат да празнуват своите медали на сцената с фенове.

Валиева даде положителна проба за триметазидин, забранено лекарство, което предотвратява стенокардия, на руския национален шампионат през декември 2021 г. в навечерието на Зимните игри в Пекин. Нейният екип каза, че положителният тест може да се дължи на объркване с лекарството за сърце на дядо й.

Резултатът от положителната допинг проба стана известен само ден след като тя помогна на ROC да спечели златото в отборното състезание в Пекин. Международният олимпийски комитет (МОК) реши да не се дават медали за отборното състезание по фигурно пързаляне, докато случаят на Валиева не бъде решен.

Съдебната битка, която последва, накара други отбори да останат в безизходица години наред, чудейки се дали някога ще видят медалите, които са спечелили в Пекин.

„Изкарах толкова дълго, без да знам дали това някога ще се случи, че почти свикнах с това чувство“, каза американският състезател Винсънт Чжоу.

Най-висшият съд в спорта в Лозана през януари призна Валиева за виновна за извършване на нарушение на антидопинговите правила, отнемайки златния медал на Русия в състезанието.

Валиева, първата жена, направила четворен скок на Олимпийските игри - правейки го по време на отборното състезание - получи разрешение да се състезава на сингъл въпреки новината за положителния тест. Тя беше фаворит за спечелването на олимпийската титла, но пропусна индивидуален медал, след като падна на четвърто място с изпълнена с грешки волна програма.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ерисланди Алварес е новият олимпийски шампион по бокс в категория до 63,5 кг
Ерисланди Алварес е новият олимпийски шампион по бокс в категория до 63,5 кг