НОВИНИ

Дания и Словения оформиха втория полуфинал на мъжкия турнир по хандбал в Париж

Датчаните се наложиха над Швеция, докато Слвоения надви Норвегия.

Дания хандбал мъже
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
00:33, 08.08.2024
Чете се за: 03:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Дания продължава перфектния си ход на олимпийския турнир по хандбал при мъжете, след като победи с 32:31 Швеция. С този успех на четвъртфинала датчаните отиват в топ 4 и там техен съперник ще бъде Словения, която се справи с Норвегия с 33:28.

Датчаните преди четвъртфиналите бяха ужасени от факта, че ще се изправят срещу неудобния шведски отбор и очакванията им се оправдаха. Преди почивката Дания дълго време имаше ясно предимство и водеше в момента с четири гола повече.

Симен Питлик доминираше по дясното крило, но след средата на частта Швеция излезе забележимо по-добра. Това съвпадна с влизането на терена на човека, който организира атаките – Джим Готфридсон. Датската защита все по-трудно се придържаше, когато шведите вкараха повече физическа сила в атаките си. Така полувремето завърши 16:16.

Въпреки че датчаните излязоха напред с 21:19 в началото на второто полувреме, те така и не заживяха с идеята, че са на път да прегазят Швеция. Както и в двубоя на Европейското първенство в Мюнхен през януари, шведите нямаше как да се откажат и продължиха да се борят. Те обърнаха мача до 23:22, но за Дания заработи друегото крило Микел Хансен, обърнал отново срещата на 27:26. Гисдел също вкара два гола, а в последната минута имаше истинска драма. Микел Хансен изпълни наказателен удар за аванс от 32:31 54 секунди преди края, но това нямаше значение, защото в другия край Емил Нилсен парира опита на Оскар Бергендал от линията и реши мача.

Питлик завърши с 9 гола за Дания, а Феликс Клаар отговори със 7 за шведите.

Мъжкият хандбален отбор на Словения победи Норвегия с 33:28 (16:12) в последния четвъртфинален мач на Олимпийските игри и се класира за полуфиналите. В петък в Лил, който е домакин на решаващите мачове от олимпийския турнир, от 21:30 часа те ще се изправят срещу Дания. Втората полуфинална двойка е Испания – Германия (17:30 часа).

Най-ефективните играчи в националния отбор на Словения бяха Алекс Влах с единадесет гола и Блаж Янц с девет гола, докато вратарят Клемен Ферлин направи девет спасявания. Каквото и да стане по-нататък, Словения така или иначе подобри рекорда си като крайно класиране, а той е 6-о място в Рио де Жанейро 2016.

Макар и да имаха повече наказателни минути, словенците бяха почти безгрешни при стрелбата и много изобретателни в защита. Те поведоха с 16:12 до почивката и през втората част не позволиха колебания. Александер Блонж, който играе за Олборг (Дания), вкара 7 попадения за скандинавците.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три години след като бе нокаутиран във финала, Олександър Хижняк стана олимпийски шампион по бокс
Три години след като бе нокаутиран във финала, Олександър Хижняк стана олимпийски шампион по бокс
Американски и японски състезатели по фигурно пързаляне получиха медалите си след наказанието на Камила Валиева
Американски и японски състезатели по фигурно пързаляне получиха медалите си след наказанието на Камила Валиева