НОВИНИ

Ан Идалго награди украинските олимпийци с най-високото отличие на Париж

Приемът започна с минута мълчание в памет на убитите в руската война.

Ан Идалго
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:27, 02.08.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Кметът на Париж Ан Идалго днес връчи на украински спортисти най-високото отличие на френската столица – Голям позлатен сребърен медал, в знак на солидарност по време на Олимпийските игри, предаде Асошиейтед прес.

"Днес мога да си представя както вашата тъга, така и вашата гордост. Тъгата от това, че знаете, че вашата страна все още е подложена на атака и е във война, че много от вашите приятели, вашите роднини са на фронта и се сражават", заяви Идалго.

Украинската гребкиня Анастасия Коженкова и състезателят по скокове във вода Олексий Середа приеха медала от името на всички украински олимпийци, тъй като и двамата вече са приключили с олимпийските си състезания. Те бяха начело на групата от украински спортисти, които присъстваха на приема във внушителната сграда на кметството на Париж.

Спортистите, които спечелиха два от олимпийските медали за Украйна на игрите досега – бронз в индивидуалната фехтовка със сабя при жените и сребро в дисциплината 50 метра пушка за мъже – не присъстваха на събитието.

Приемът започна с минута мълчание в памет на убитите в руската война. Украинските олимпийци стояха неподвижно със сведени глави. На екран над сцената се виждаха снимки на треньори и спортисти, убити през последните две години. Колажът беше озаглавен "Небесният отбор".

Изпълняващият длъжността министър на спорта на Украйна Матвий Бидни благодари на Идалго за подкрепата, която Франция е оказала на украинските атлети.

По време на последната си визита в Украйна Идалго беше споменала, че украинските атлети ще бъдат посрещнати като герои в Париж.

"И за мен е много, много хубаво и много емоционално да видя как във Франция и по време на церемонията по откриването парижани посрещнаха украинските спортисти като герои", каза кметът.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Непредвидимо: Ситуацията в Струмяни остава сложна
Непредвидимо: Ситуацията в Струмяни остава сложна
Пожарът над симитлийското село Сенокос все още не е овладян
Пожарът над симитлийското село Сенокос все още не е овладян