НОВИНИ

Андреа Буратини: Искам да стигнем до финал

Селекционерът Андреа Буратини даде специално интервю за сайта на БФВолейбол след успеха
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
18:08, 15.06.2023
Чете се за: 05:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Подготовката на националния отбор по волейбол за мъже до 21 години навлиза в решителна фаза. До световното първенство в Бахрейн остават три седмици и в четвъртък, 15 юни, е първата ни контрола срещу Сърбия.

Преди двубоя треньорът Андреа Буратини говори пред официалния сайт на Българската федерация по волейбол за подготовката и очакванията от Мондиала.

- Здравейте, сеньор Буратини! Преди последния етап от подготовката в какво състояние е отборът?

- Досега работихме много. От пет седмици сме заедно. Подготовката е на ниво. Акцентът беше работа за сила. Трябва ни добра база за световното първенство. Спортът не е само техника и тактика, но и много физика. От днес започваме да играем контроли. Три дни поред ще се изправим срещу Сърбия. В групата са 17 състезатели и мога да кажа, че всичко е наред засега.

- Днес в мача ще излезе и Алекс Николов...

- Така е. Днес той ще бъде на терена. Ще му е малко трудно, защото не участва в подготовката с нас досега. Много е важно да започнем да говорим за системи на посрещане, баланс в атака. Днес е шанс всички да сме заедно. Това е много, много добре.

- Алекс игра до последно в плейофите на италианското първенство, след това в Лигата на нациите с мъжете. Ще бъде на световното за младежи, после идва европейско за мъже и накрая олимпийска квалификация. Ще издържи ли?

- Много е трудно. Всичко това е факт, защото Алекс е изключително силен състезател. Страхотен талант. Не е първият състезател с подобна програма. Доста други са в подобна ситуация. От нас, треньорите, зависи Николов да се справи по най-добрия начин.

- Какво искате да видите в мачовете със Сърбия?

- Трябва да видим нивото си. Сърбия няма да играе на световното първенство. Работихме много за блок, начален удар, система на посрещане. Сега да видим как ще го изпълним. Не е лесно, защото след три седмици започва първенството и трябва да сме готови. В контролите трябва да видим какво е нужно да се подобри, а не резултатът.

- Разузнахте ли съперниците, срещу които ще играем на световното?

- В първата група ще играем с Канада, Полша и Индия. Нямаме много информация. За канадците знаем малко. За Индия - абсолютно нищо. Най-много познаваме Полша. Със същия отбор те играха миналата година на европейско, а преди това и на световно първенство. Тях ги знаем. Но не знаем достатъчно за Канада, а с тях ни е първият мач. Трябва да намерим информация. На този момент най-важното е да гледаме нашия тим, нашата система и нашия потенциал.

- Три седмици преди световното първенство какво искате да постигнете?

- Трябва да продължим да работим добре като отбор. Имаме важни цели да подобрим. Първо е посрещането, защото има ново правило, че не може да се направи с пас отгоре. Това влияе много. Затова работим в тази посока. Другото е брейкпоинт и начален удар. Там имаме много голям потенциал. Още повече трябва да наблегнем на блокада и защита. С тях може да се направи разликата на тази възраст. Имаме голям потенциал в тези елементи. През следващите три седмици трябва да работим в тази посока.

- На какво класиране ще бъдете доволен?

- Винаги искам да направя последната крачка. А това означава финал. Идеята е, че трябва винаги да печелим. Не ми харесва да се казва само, че играем добре. Трябва да побеждаваме всеки мач. Това трябва да е манталитетът ни. Ако другият отбор играе по-добре, окей. Но ние трябва да сме не на 100, а на 150 процента. Манталитетът ни трябва да е само победа. Има поне няколко отбора, които са много силни - Италия, Полша, Бразилия, Иран. Ние трябва да вярваме, че имаме сериозен потенциал да стигнем до края на първенството.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Властите в София следят непрекъснато нивото на реките и язовирите
Властите в София следят непрекъснато нивото на реките и язовирите
След водния ад: Етрополе остава в частично бедствено положение (ОБЗОР)
След водния ад: Етрополе остава в частично бедствено положение (ОБЗОР)