Андрей Чорбанов: Ще представя българската ваксина срещу COVID-19 тази есен

от БНТ
08:54, 15.05.2021
5358
Чете се за: 01:50 мин.
Още
Слушай новината

Ще представя българската ваксина срещу коронавирус тази есен на конгрес пред световната научна общественост. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" проф. Андрей Чорбанов от БАН.

Всяка държава, която има своя разработка, може да бъде много по-независима, коментира Чорбанов.

Той допълни, че искат да има две форми - инхалационна и имунизационна. По думите му българската наука е свикнала да има неглижиращо отношение към нея. Чужди държави обаче имат интерес към техните разработки, а досега не са имали такъв интерес от нашата държава.

Според него прекаралите заболяването и ваксинираните в огромна степен не разпространяват вируса и не трябва да носят маски. В голям процент хората, които са се разболели март и април миналата година все още имат имунитет.

Вирусът на COVID-19 мутира бавно, в много малка степен. Все още обаче не знаем какъв е процентът на хората, които няма да бъдат засегнати от вируса. Никой не е застрахован, това обаче не трябва да променя начина на живот, заяви Чорбанов.

Не би следвало да опитаме да съставим кабинет, за да бъдем зависими след това от конюнктурните партии, коментира Андрей Чорбанов. Очаква предстоящите избори да са по-честни, тъй като промените в Изборния кодекс ще го гарантират.

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Арман Бабикян: "Мутри вън!" дразни хора, които не са стъпвали на площада
Арман Бабикян: "Мутри вън!" дразни хора, които не са стъпвали на площада
Заместник държавният секретар на САЩ пристигна в Израел
Заместник държавният секретар на САЩ пристигна в Израел