НОВИНИ

Андрей Гюров: ГЕРБ се страхуват да официализират ДПС като техен партньор

bnt avatar logo
от БНТ
19:41, 30.11.2022
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

"Не притискаме никого, единственото, което нашата група, заедно с "Демократична България" изискваме, е законът да бъде спазен". Това коментира в "Още от деня" председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров по повод искането им за внасяне на нов бюджет за 2023 г.

Гюров обясни, че рисковете от удължаването на сегашния бюджет са огромни:

"Трябва да обясним на българските граждани, че това не е удължаване на бюджета, а удължаване на определени мерки, които са залегнали в бюджета, което означава, че в ситуация, в която сме имали рекордна инфлация, следващата година ще видим ограничение на бюджетните средства и правителството, независимо кое, няма да има възможност да оперира с него".

По думите му това вероятно ще бъде служебно правителство, тъй като има риск да не бъде сформирано редовно в рамките на 48-мия парламент.

"Това означава, че държавата ще влезе в един период на хибернация до юни-юли следващата година и това е огромен риск за всички сфери. Нарушаваме възможността на бизнеса да има предвидимост. Стабилността за страната, доходите на гражданите - всички тези мерки отиват на заден план поради невъзможността на първата политическа сила да даде някаква формула или план за съставяне на правителство".

Спорно е какви промени могат да бъдат направени между двете четения на удължаването на бюджета, посочи Гюров. Тези предложения от една страна няма да бъдат остойностени, от друга - ще бъдат обект на предизборно наддаване, от трета - няма да могат да бъдат ограничени, защото няма бюджетна рамка и средносрочна прогноза.

"Различни сигнали се усещат в парламента - има голямо напрежение у ГЕРБ, ДПС и други партии, които евентуално биха подкрепили правителство с първия или третия мандат. Виждаме, че ГЕРБ се страхуват да извадят ДПС от гардероба и да ги официализират като техен партньор. От друга страна за ДПС е много важно да стигнат в един момент до управлението, защото те все още имат своите феодални владения в страната", смята Гюров.

Големият залог са местните избори и затова е цялата драма около Изборния кодекс, каза още председателят на ПГ на "Продължаваме промяната". Не разбира защо БСП са решили да бъдат "проводник за връщане на партиите на статуквото на власт". По думите му казусът с кодовете за машините е "безпочвена димка" и това се е видяло и по реакциите на някои от самите социалисти.

"Ще цитирам не друг, а министъра на правосъдието, който е от БСП - преди два дни той каза много ясно, че още септември месец този код е бил предоставен така, както е изискан от Министерството на правосъдието и Министерството на електронното управление и всички политически партии са били поканени да се запознаят с този код".

Според Андрей Гюров служебното правителство се опитва да използва България като "троянски кон" в Европейския съюз по казуса с "Лукойл".

Вижте целия разговор на видеото

Гледате повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австралия - Дания 1:0
Австралия - Дания 1:0
Президентът Радев се срещна с кмета на корейския град Пусан
Президентът Радев се срещна с кмета на корейския град Пусан