НОВИНИ

Депутатите обсъждат да задължат служебното правителство да внесе бюджет за 2023

В дебата прехвърчаха обвинения за натрупан 15 милиарда дълг от кабинета "Петков"

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:51, 30.11.2022 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Парламентът обсъжда проекторешение, което да задължи служебното правителство да внесе бюджет за 2023 година. "Продължаваме Промяната", "Демократична България" и "БСП за България" подкрепят документа.

В дебата прехвърчаха обвинения за натрупан 15 милиарда дълг от кабинета Петков.

Проекторешение на декларация беше внесено от "Продължаваме Промяната", още когато се разбра, че служебният кабинет се кани да не внесе бюджет за обсъждане за 2023 година.

Те защитават тази теза във всичките си разговори и с парламентарно представените групи, които провеждаха по отношение на това дали и как ще бъде съставен кабинет. От ПП дори призоваха другите парламентарни групи да настояват служебният кабинет да внесе бюджет за 2023 година.

Техният мотив е, че така ще бъде ясно как ще се остойностят разходите по отношение на заплати, пенсии и други плащания.

В пленарното заседание това проекторешение беше внесено като извънредна точка, за да може да се реши дали ще задължат МС да внесе бюджета за 2023 година, преди да мине той на обсъждане на второ четене. Между първо и второ четене се очаква да бъдат натрупани много допълнителни мерки с цел увеличаване доходите на хората и подкрепа за бизнеса.

Прехвърчаха обвинения за това, че служебният кабинет не изпълнява конституционните си задължения, тъй като има срок за внасяне на бюджет, а те са отказали да го направят. Стигна се и до обвинения за това, че бившият редовен кабинет на Кирил Петков е натрупал 15 милиарда дългове.

"Вчера в продължение на 3 - 4 часа дебатирахме точно декларацията и приехме и пленарна зала с мнозинство подкрепи удължаването на бюджета на първо четене", заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

"Ние ще приемем някакви мерки между първо и второ четене на този закон за удължаване и няма да знаем нито какъв ще е крайният ефект от тези мерки, нито какъв ще бъде дефицитът", допълни Асен Василев от "Продължаваме Промяната".

Много по-отговорно е да се внесе истински закон за бюджета. Истински закон за бюджета за 2023 със салдо 3% ще позволи да се запази финансовата стабилност, тоест дефицитът да бъде 3% и в същото време да се направи реална прогноза за приходите и разходите.

"Бюджетът, който внесе служебният кабинет замразява всички доходи, замразява всички плащания - социални, заплата минимална, майчинство и при увеличаващите се цени и невъзможността на повечето хора да посрещнат тежките зимни месеци. Ние смятаме и от началото е било така, че служебният кабинет трябва да внесе изцяло нов бюджет за 2023 година", подчерта лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Ние от ДБ поддържаме мнението, че трябва да се промени Конституцията и да се премахне служебното правителство, защото служебното правителство, назначено от президента, не изпълнява закона. Има законов текст, в който е казано до еди-коя си дата трябва да се внесе проект за държавен бюджет, те не го изпълняват", коментира Атанас Атанасов, съпредседател на ДБ.

Снимки: Десислава Кулелиева

"Ако завещанието ни от бюджет 2022 е по 15 млрд. дълг на година, ние тук трябва да водим и дебата още колко дългове можем да си позволим като държава. Още колко дългове ще теглим", каза още Мустафа Карадайъ от ДПС.

Вижте още в прякото включване на Десислава Маркова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте Австралия - Дания от 17:00 ч. НА ЖИВО по БНТ 1 и БНТ 3
Гледайте Австралия - Дания от 17:00 ч. НА ЖИВО по БНТ 1 и БНТ 3
ЕК предлага създаването на специален международен съд за престъпленията на Русия
ЕК предлага създаването на специален международен съд за престъпленията на Русия