НОВИНИ

България с първа световна титла в естетическата гимнастика

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
11:02, 30.11.2022
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

България с първа световна титла в естетическата гимнастика. Дълго чакана и напълно заслужена победа за женския ни отбор, а при девойките националите ни грабнаха сребърното отличие, което също е първо в историята. Момичетата се върнаха от Грац, Австрия, и с още един сребърен медал от отборното класиране.

"Най-после грабнахме заслужено световната титла! Която отдавна заслужавахме, но трябва да назрее моментът", каза Мариета Дукова, президент на Българската федерация по естетическа гимнастика.

"Това са 8 момичета абсолютно различни, всяка със своите плюсове и недостатъци и ако искаш да постигнеш нещо толкова голямо, всеки трябва да прави компромиси и да се съобразява. Като цяло много тежък път, мотивацията идва от това, че изключително много им харесва да се занимават с този спорт, доставя им удоволствие, 4 години са във възраст жени, участваха в световни първенства, в които взимаха 5-то място и аз мислех, че ще се откажат след поредното световно. Но на всеки му идва времето, когато е много трудолюбив и търпелив, най-вече с търпение", заяви Кристина Ташева, треньор.

Сияна Табакова: "Наистина щастието е много голямо!"

Християна Ковачева: "Не можехме да повярваме, че най-накрая и ние имахме възможността да чуем химна на световното".

Мария Мехлемова: "Доста години се трудихме и все се надяваме на някакъв медал и много сме щастливи, че този момент най-сетне дойде и тази мечта се сбъдна".

Сияна Табакова: "Всяка вечер се събрахме и тренирахме с много повторения".

Яна Стайкова: "Показахме най-доброто!"

Сибила Кърпачева: "И просто сме много благодарни на всички, които стоят зад нас, най-вече на треньорите и това , че се сработихме с отбора".

Федерацията по естетическа гимнастика у нас е основана през 2004 година. Почти всички момичета тренират и художествена гимнастика. Колкото и да си приличат двата спорта, те са много различни.

Карина Нейкова: "В естетическата гимнастика много повече се правят неща с тяло, съчетанието изобразява една история, ние разказваме чрез движенията си, няма уреди и много емоционално можеш да пресъздадеш позицията си".

Родината на естетическата гимнастика е Финландия. Миналата година отново са световен шампион, но тази българките успяха да изместят дългогодишния лидер.

"И може би най-голямото признание беше от техния треньор, който призна, че това е нашата титла и сме я чакали твърде дълго", каза Кристина Ташева, треньор.

Девойките ни не успяха да се преборят с финландската конкуренция, но път станаха втори.

Никол Стоянова: "Подготвихме се доста усилено за световното първенство и се радваме за нашия успех".

Никол Ангелова: "Всъщност тренирахме всяка вечер по три часа".

Кристияна Дойчева: "Всички сме в много добри отношения, гледаме да се подкрепяме и много си се обичаме".

Мария Стаменова: "Спортът ни учи на почти всичко, което ни трябва в живота, как да се оправяме сами и да се подкрепяме, за да може да вървим напред".

Никол Стоянова: "Не мога да кажа, че е строга треньорката, не ни се кара много, но е строга колкото трябва, за да сме дисциплинирани.

Догодина отборите на България по естетическа гимнастика ще се целят в още световни купи - в Париж, Дубай, Казахстан. От федерацията са много доволни от отношението към спорта и благодарят на Министерството на спорта за подкрепата.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чужденец потроши два автобуса и маршрутка в Пловдив (СНИМКИ)
Чужденец потроши два автобуса и маршрутка в Пловдив (СНИМКИ)
Балкан търси нова победа над Керавнос, за да продължи напред за Купата на ФИБА Европа
Балкан търси нова победа над Керавнос, за да продължи напред за Купата на ФИБА Европа