НОВИНИ

Правителството отпуска допълнителни средства за помощите за отопление

bnt avatar logo
от БНТ
09:18, 30.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Министерският съвет отпуска еднократна помощ за отопление в размер на 300 лева. Средствата се полагат на 50 000 домакинства. Право на тях ще имат семейства с деца с трайни увреждания, хора с увреждания, деца сираци, семейства, пострадали от пожари и наводнения през 2022 година, както и ветерани от войните.

"Не губете връзката си с хората и търсете решенията, които реално подобряват живота на българските граждани, въпреки сложната политическа обстановка", призова колегите си служебният министър-председател Гълъб Донев на откриването на днешното заседание на Министерския съвет.

Вижте още в прякото включване на Зоя Велинова.

Донев заяви, че служебното правителство е временна власт и служебният кабинет осъзнава това. Той напомни на министрите, че последствията от "глупавите управленски решения" са трайни и труднозаличими.

Почти 10 000 са лицата, които към този момент са подкрепени с 400 лева. А до края на тази година ще е налице новата финансова подкрепа за отопление в размер на 300 лева за 8-те целеви групи - общо 50 000 души, уточни служебният социален министър Лазар Лазаров.

"Тези лица няма да подават документи в Агенцията за социално подпомагане, те вече са идентифицирани. Помощите ще се отпускат по облекчена процедура", съобщи още Лазаров.

Очаква се и на общините да бъдат отпуснати средства за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствията, както и за закупуване на училищни автобуси, а също и за ремонти на училища, детски градини и ясли.

Кабинетът ще одобри и компенсиране на разходите на родителите от 15 септември до 31 октомври за отглеждането и обучението на децата, неприети в държавни или общински детски градини поради липса на свободни места.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на КНСБ пред Народното събрание
Протест на КНСБ пред Народното събрание
Иван Иванов с втора убедителна победа на "Еди Хер"
Иван Иванов с втора убедителна победа на "Еди Хер"