НОВИНИ

Протест на КНСБ пред Народното събрание

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:28, 30.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Протест на КНСБ се провежда пред Народното събрание. Днешната акция е продължение на кампанията от септември: "Да защитим доходите от инфлация". От Конфедерацията настояват за незабавно приемане на Бюджет 2023, увеличение на минималната работна заплата на 850 лева и въвеждане на необлагаем минимум до същата сума. Синдикатите са готови да продължат с протестите, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Те са подготвили протестна празнична елха, на която са закачени техните пожелания и искания, насочени към народните представители. От КНСБ са подготвили и подаръци за депутатите.

"За народните представители сме подготвили две неща: Първо тази импровизирана елха, с която вместо подаръци ще даваме искания на депутатите. Днес носим и конкретни законодателни текстове, с които да предложим на народните представители какво да променят, така че хората да получат ръст на доходите и да компенсират инфлацията, която е толкова висока", обясни главният икономист на синдиката Любослав Костов.

Относно искането за увеличение на минималната работна заплата в размер на 850 лева, което се равнява на 50% от средната работна заплата, от КНСБ твърдят, че това е предложението и на Европейската комисия. Те посочват, че с този ръст ще се намали и неравенството в обществото.

"Нас не ни интересува вече дали ще има или няма да има бюджет. Нас ни интересува в закона да се предложат текстове преди второ четене, които да позволят и да гарантират ръста на доходите на хората, които не получиха такъв с актуализацията лятото, както и на минималната заплата на 850 лева", допълни Костов.

От синдиката връчиха своите искания на влизащите в парламента депутати. Малко преди 9 часа при протестиращите слезе председателят на БСП Корнелия Нинова, която занесе законопроекта на левицата, свързан с ръста на доходите.

"Ние сме внесли увеличаване на минималната работна заплата, необлагаем минимум, майчинството да следва ръста на минималната заплата", заяви лидерът на "БСП за България".

Според Нинова е възможно предложените промени да бъдат приети.

"На предварителните разговори с другите парламентарни групи те изразиха готовност поне за минималната работна заплата", каза още Корнелия Нинова.

Ако исканията на протестиращите не бъдат чути, от КНСБ обещават да има още протести в цялата страна.

Автор: Алекс Донев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сутрин със световното първенство по футбол - 30.11.2022 г.
Сутрин със световното първенство по футбол - 30.11.2022 г.
Правителството отпуска допълнителни средства за помощите за отопление
Правителството отпуска допълнителни средства за помощите за отопление