НОВИНИ

Андрей Кузманов изнесе данни за нарушения в тотото и Министерството на спорта

Андрей Кузманов
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:51, 29.06.2021
Чете се за: 04:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов даде отчет по проверките, които неговите служители са направили в последните седмици. Той твърди, че има редица нарушения, като сред тях е и дейността, свързана с Българския спортен тотализатор (БСТ).

Той разкри, че тотото отчита системни загуби за над 27 000 млн. лева в периода 2016 - 2019 година. Въпреки нарушенията, БСТ няма да спира да работи.

"Ако не беше излязъл законът "Магинитски", Министерството на спорта нямаше да има електронен подпис, за да проверява. Имаме електронен подпис само за плащания, но за проверки, за да провери с кой работи, нямахме“, коментира Кузманов

„Относно закона „Магнитски“, той касае пряко тотото. На 7.10. 2011 година тотото обявява открита процедура за обществена поръчка за система за приемане на залози в реално време. Тя включва цялостно хардуерно и софтуерно оборудване за два центъра за данни и 1700 броя терминални устройства. За изпълнител е избран консорциум „Галоа“, с който на 30.12.2011 г. е сключен договор в размер на 14 849 000 лв. без ДДС“, обясни Кузманов.

В този консорциум влизат фирмите „Декарт“ и „Ай Си Ес“.

„На 27.06.2013 година тотото открива процедура с предмет: „Доставка на допълнително количество терминални устройства“. Тя е възложена отново на консорциум „Галоа“ с договор за сума в размер на 3 297 500 лв. без ДДС. На 2.04.2015 година се открива друга процедура: „Надграждане на приложен софтуер на съществуващата централна компютърна система и допълнителна доставка терминални устройства“. Поръчката пак е възложена на консорциум „Галоа“ и е на стойност 860 000 лв. без ДДС. На 27.11.2017 година тотото обявява открита процедура с предмет: „Надграждане на съществуваща централна компютърна система за приемане и обработка на залози“. За изпълнител е избрана фирма „Декарт“ ООД, с която е сключен договор от 1.08.2018 г. на стойност 2,1 млн. лв. без ДДС“, каза още Кузманов.

Министърът на спорта уточни, че форма „Декарт“ е свързана с Васил Божков и е от фирмите, които са в списъка „Магнитски“.

„Видяхте как в офиса на ГЕРБ Красен Кралев тропаше по масата и казваше: „моето министерство“, „моите служители“. Явно и тук е било неговото министерство, защото цялото предно правителство се бореше срещу Васил Божков. Излиза така, че правителството се е борило, а министерството на г-н Кралев не е. Направете си сметка. Сега всякакви отношения по договора с „Декарт“ са прекратени, след като започна да използва автономен приложен софтуер“, добави Кузманов.

"Системните загуби в БСТ водят и до намаление на собствения капитал на предприятието. Докладът за 2020 ще излезе през септември, тъй като такава е държавната процедура относно отчитането на такъв тип държавни предприятия, и тогава ще се види дали има подобрения или продължава да върви надолу тотото. Съществен е размерът на задълженията към участниците в хазартни игри в размер на 39 164 000 лв, които са се увеличили спрямо 2018 с 14 581 000 лева", разкри Кузманов.

"Правят впечатление завишените разходи за външни услуги – например, за комисионни договори, за изготвяне на рекламни материали, при положение, че Българският спортен тотализатор разполага с голям персонал. Като заключение, искам да ви кажа, че всички тези констатации, са предадени на компетентните органи за доразследване. Ние не сме разследващ орган", допълни министърът на спорта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК: Може да се изисква отрицателен тест за посещение на културни обекти и прояви
ЕК: Може да се изисква отрицателен тест за посещение на културни обекти и прояви
БЕХ: Извънредна проверка, извън регулярните, към момента няма
БЕХ: Извънредна проверка, извън регулярните, към момента няма