НОВИНИ

Ангел Кунчев: Мерките, които наложихме, вършат работа

bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 16.04.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Здраве

Към момента 800 са потвърдените случаи на коронавирус. Разширената мрежа на лаборатории, които доказват вируса, и повечето тестове, които правим дневно, са и причината да хващаме и по-голям брой хора с Covid-19, каза в "Още от деня" главният държавен здравен инспектор и член на Националния щаб д-р Ангел Кунчев.

Д-р Ангел Кунчев: Най-сигурният, най-точният показател е броят на хората, които се нуждаят от лекарска помощ, от лечение в болница и, за съжаление, смъртните случаи, тъй като там никаква статистика не може да повлияе, да изкриви резултатите.

Той беше категоричен, че взетите мерки са ефективни. В сравнение със страните, близки до нас от Балканския полуостров - и Сърбия, и Гърция, имат три пъти повече смъртни случаи, а Румъния има десет пъти повече от нас, подчерта той.

Д-р Ангел Кунчев: Това е показателно, че мерките, които наложихме, колкото и да са дълги и неприятни, вършат работа, те всъщност я свършиха.

Даваме си сметка, че не можем да прекъснем епидемичния процес, можем да го оталожим, но това даде време да организираме значително по-добре здравната ни система и по-точно тази, която работи в момента с тези болни, поясни д-р Кунчев. Тук се включват апаратура, лекарствени препарати, информираност, опит на колегите им от целия свят.

Кунчев коментира и теорията за придобиване на имунитет, при която трябва 70% от хората да са срещнали този вирус, за да се изгради този имунитет. Той припомни, че сме имали досега среща с други два коронавируса, които не са се държали по този начин - нито при тежкия остър аспирационен синдром преди 18 години, нито при средиземноморския преди 10 години.

Д-р Ангел Кунчев: Нямаше нужда да се се натрупват 70% имунни лица, за да започне да се самоограничава, но те се самоограничиха. Този е третият коронавирус, с който имаме среща. Дали точно така ще протече, на мен ми е трудно да кажа и всъщност никой не може да го каже. Има вероятност да не чакаме едва ли не всеки от населението да се е срещнал, да е изградил имунитет и едва тогава да започне обратно развитие.

Какво още каза главният държавен здравен инспектор вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1 милион наближава броят на заразените с COVID-19 в Европа (ОБОБЩЕНИЕ)
1 милион наближава броят на заразените с COVID-19 в Европа (ОБОБЩЕНИЕ)
"Питай БНТ" - задавайте въпроси към експертите в новото предаване на БНТ
"Питай БНТ" - задавайте въпроси към експертите в новото предаване на БНТ