НОВИНИ

Ангел Русев: Болката е временна, победата е вечна

Българинът стана европейски шампион в кат. до 55 кг  на първенството по вдигане на тежести

Ангел Русев
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
18:10, 13.02.2024
Чете се за: 03:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Ангел Русев стана европейски шампион в кат. до 55 кг на първенството по вдигане на тежести в София. 23-годишният българин триумфира пред родна публика в "Арена София" с двубой от 244 кг.

Ангел Русев, който получи и травма в рамото при втория си опит в изхвърлянето, взе бронзов медал в това движение с успеха си на 109 кг, а в изхвърлянето бе безапелационен - още първият му успешен опит на 135 кг бе достатъчен за златен медал в движението и в двубоя. Така русенецът Русев завоюва и своята четвърта поредна европейска титла.

"Усещането е много по-различно, защото това е четвърта поредна титла за мен, дошла именно в България. Мотивацията, когато излизам да вдигам, е друга, защото никога не сме имали толкова голяма подкрепа от толкова много българи. Много по-мотивиращо е и дори се бях пренавил", каза шампионът Ангел Русев веднага след награждаването.

Относно проблема с рамото, който се появи по време на изхвърлянето, Ангел разкри, че е следствие на тренировъчния процес.

"Свалих 11 кг лично тегло, което се отрази много на тялото ми, на тренировките, а и на самото състезание. Като цяло първенството мина доста добре. Болката е временна! Победата е вечна. Много по-различно е да чуеш химна тук и да побеждаваме. Най-голямата сила на един българин е, че е българин! Пред българите никой не може да застане, защото сме много силен народ и никой не може да ни победи лесно", добави Русев.

17-годишният талант Джан Зарков извоюва бронзов медал в категорията. Той беше седми в изхвърлянето със 102 кг, но с успех на 133 кг. спечели сребро в движението и бронз в двубоя.

"Не очаквах да взема медал в двубоя, че и в изтласкването. Много съм радостен. Това беше моя мечта. И догодина, дай Боже, европейски шампион. Тренирам от около 5 години и това, което правим в залата, го направихме и на състезанието. Всичко мина много добре. Искам да благодаря специално на моите треньори, нямаше да се справя без тях", каза Джан Зарков.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ подкрепи проектите за увеличаване на преноса на газ през България от Гърция
САЩ подкрепи проектите за увеличаване на преноса на газ през България от Гърция
Премиерът за ротацията: Не са важни постовете, а какво може да свърши един или друг състав на МС
Премиерът за ротацията: Не са важни постовете, а какво може да свърши един или друг състав на МС