НОВИНИ

Ангел Русев призна, че Европейското по вдигане на тежести в Тирана е било най-тежкото състезание в кариерата му

ангел русев призна европейското вдигане тежести тирана било тежкото състезание кариерата
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:54, 06.07.2022
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Двукратният европейски шампион по вдигане на тежести в категория до 55 кг. Ангел Русев получи наградите за Спортист №1 на месец в Пресклуб България.

Българинът бе безапелационен в двубоя и в изтласкването, както на първенството на Стария континент в Москва през 2021 година, така и на еврошампионата в Тирана преди два месеца.

След церемонията Ангел Русев сподели, че Европейското първенство в Тирана е било най-тежкото досега в кариерата му от 2016 година насам.

"Дни преди състезанието не можех да се изправя от леглото, но успях", сподели щангистът пред медиите, след като превъзмогна тежка контузия в кръста.

Като се прибави към това и горчивината от безумното поведение на сваления председател на федерацията Неделчо Колев, който дори не поздрави щангистите за 5-те златни медала, радостта от успеха е разбираемо помрачена.

От 3 юли отборът поднови подготовката си за Световното първенство в края на годината. Ангел вече тренира за трайна адаптация към по-горната категория 61 кг, въпреки че още миналата година той имаше състезателна изява в нея. Процесът е постепенен, сега вдига по-леки тежести и така ще продължи през първите два месеца, се разбра на пресконференцията.

В новата категория Ангел Русев ще участва на Световното първенство, което е първа квалификация за Олимпийските игри в Париж 2024. Така ще бъде и на олимпийския подиум.

"За световното първенство ще има по-голяма конкуренция и очаквам пето-шесто място", каза Ангел Русев, който миналата година спечели бронзов медал в двубоя пак на първенството на планетата в Узбекистан, но при 55-килограмовите щангисти.

Русев е горд, че неговата сестра върви по стъпките му в щангите.

"Тя иска просто да успее", похвали я двукратният европейски шампион и бронзов медалист от Световно първенство.

"Щангите са любов за цял живот и аз видях как един малък българин може да успее", призна талантът от Русе.

Когато един ден сложи край на състезателната си дейност, Ангел вижда себе си треньор. Неговият идеал са Иван Иванов и Радослав Атанасов. В плановете му влиза скоро да започне образованието си в Националната спортна академия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Под 5000 са общо поставените втори бустерни дози ваксина срещу COVID-19
Под 5000 са общо поставените втори бустерни дози ваксина срещу COVID-19
Започнаха снимките на новия сериал на БНТ "Войната на буквите" (Снимки)
Започнаха снимките на новия сериал на БНТ "Войната на буквите" (Снимки)