НОВИНИ

Ангела Меркел навършва 70 години извън светлината на прожекторите

ангела меркел навършва години извън светлината прожекторите
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:45, 17.07.2024
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Бившият германски канцлер Ангела Меркел празнува днес 70-и рожден ден с най-близките си хора, извън светлината на прожекторите, заяви нейна говорителка, цитирана от ДПА.

Някои германски политици вече честитиха на Меркел, която бе начело на най-голямата европейска икономика в продължение на 16 години. Тя бе и първата жена на този пост.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер каза преди рождения ден, че Меркел "е пример за подражание и символ на нашата демокрация". Като канцлер Меркел решително начерта пътя на обединена Германия, добави той.

Бившият германски лидер Герхард Шрьодер, когото Меркел наследи след изборите през 2005 г., също отправи поздравленията си.

"Сред всички политически опоненти, тя е специална. В края на краищата, тя спечели", каза Шрьодер в интервю за списание "Щерн".

Меркел е родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург, но малко след това семейството ѝ се мести в бившата комунистическа Източна Германия. Тя изучава физика в Лайпцигския университет и има докторска степен по квантова химия.

Политическата кариера на Меркел започва като заместник-говорител на първото демократично избрано правителство в Източна Германия. След обединението на двете германски държави през 1990 г. тя е избрана за член на германския парламент от дясноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС), а по-късно служи като министър по въпросите на семейството, възрастните хора, жените и младежта, както и като министър на околната среда.

Меркел е начело на ХДС от 2000 г. до 2018 г. и е канцлер от 2005 г. до 2021 г. Тя е също и първият канцлер, израснал в Източна Германия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джуд Белингам вероятно ще се подложи на операция на рамото
Джуд Белингам вероятно ще се подложи на операция на рамото