НОВИНИ

Антоанета Цонева: България има нужда от рестартиране на парламентарната република

bnt avatar logo
от БНТ
10:04, 11.06.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

България има нужда от рестартиране на парламентарната република. Тя трябва да излезе от този своеобразен президентски режим, в който беше изпаднала в този цикъл от избори и от служебни правителства. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" Антоанета Цонева от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България".

Според нея, има съгласие в българското общество, че има нужда от укрепване и рестартиране на парламента и започване на работа по приемане на законодателство.

"Шест приоритета стоят зад съставянето на кабинет , който събира това мнозинство в парламента, подкрепено от ПП-ДБ и ГЕРБ. На върха на нашите приоритети стои конституционна реформа, която да промени структурата на прокуратурата и на ВСС. Освен това, приемане на бюджет с 3% дефицит, запазване на социалните плащания и неувеличаване на данъците, влизането в еврозоната и в Шенген, приемане на законите максимално бързо и форсиране на проектите от ПВУ. Това е ясна и категорична заявка какво точно смятаме да правим", обясни Цонева.

По думите ѝ зад тази заявка стои законодателна програма, която са обсъдили заедно с ГЕРБ, за да може да уплътни тези приоритети. Обсъдена е и програма за управление, т.е. какви мерки и в какви срокове във времето трябва да бъдат реализирани, за да може тези приоритети и тази законодателна програма да бъдат приведени в действие.

"Акад. Денков и Мария Габриел посочиха тези приоритети и показаха по какъв начин ще бъде съставена конструкцията, включително и през тази ротация на 9 месеца. И двамата заявиха, че ако конституционната реформа не тръгне в правилната посока и управлението започне да се отклонява от така посочената ос на приоритети и двамата ще подадат оставка, което е политически ангажимент", поясни Антоанета Цонева.

Според нея, конституционната реформа е стратегическо бягане, което ще се проведе. Ние приехме промени, които дават възможност за наказателно преследване на главния прокурор и неговите заместници, намаляваме мнозинството, с което би могъл да бъде освободен, това е действие, зад което застана мнозинството в залата, нещо, което беше немислимо в предишни парламенти, допълни Цонева.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионите отпаднаха от рали "Твърдица" 2023
Шампионите отпаднаха от рали "Твърдица" 2023
ЦСКА 1948 привлича защитник от Локомотив София
ЦСКА 1948 привлича защитник от Локомотив София