НОВИНИ

Киев и Москва с напълно противоположни данни за украинската контраофанзива

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
08:17, 11.06.2023 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Украйна и Русия съобщават напълно противоположни данни за хода на украинската контраофанзива, след като вчера Володимир Зеленски официално обяви, че настъплението е започнало, а ден по-рано това направи и Владимир Путин. Сражения се водят на юг в Запорожка област и на изток в Донецка.

Украинската армия е започнала контранастъпление в минимум четири участъка от форнтовата линия - в Луганска област, в Бахмут, на границата между Донецка и Запорожка област и в района на Орихив в Запорожие. Въоръжените сили на Киев съобщават за успехи, а руското Министерство на отбраната публикува кадри как руски дрон разрушава украински танкове и твърдят, че контраофанзивата е неуспешна.

За успехи на украинската армия съобщава базираният в Съединените щати Институт за изследване на войната, а британското военно министерство твърди, че украинските сили са пробили първите линии на руската отбрана, но в някои райони прогресът на контранастъплението е бавен. В традиционното си вечерно обръщение президентът Володимир Зеленски критикува част от света, че е безразличен към хуманитарното бедствие след взрива на язовира Каховка:

"Към момента сме евакуирали около 3000 души от Херсонска и Николаевска област. Но това са свободните територии под наш контрол. В окупираните земи е невъзможно да помогнем на хората. Руските терористи правят всичко възможно броят на жертвите да е възможно най-висок. Руският обстрел продължава дори по пунктовете за евакуация."

В град Олешки, Катерина и децата ѝ - Максим и Мария не само, че бяха спасени от наводненията, но успяха да преминат и в контролираните от Украйна територии. Когато водата приижда те се качват на покрива на своята дача, но и тя е погълната от течението, плуват, за достигнат по-висока сграда. Нощта идва.

Катерина: "Бях отчаяна. Имах 15% батерия на телефона, обадих се на брат ми и го питах какво да правя - нямам батерия, няма храна, няма вода, баща ми беше отнесен от течението."

Към 6.00 часа сутринта над тях се появява дрон с бутилка вода с надпис - дръжте се, не се паникьосвайте, ще ви евакуираме, подписан от Санта - военнослужещ от "Гранична охрана":

"Една бутилка - един опит. Целият процес ни отне около 30 минути. Физически бяха на три километра и половина от нас. Да стабилизираш дрона, да спуснеш бутилката без да удариш нещо - не е лесно."

10 часа продължава цялата операция по евакуацията на Катерина и двете ѝ деца. Тримата са вече на десния бряг на река Днепър. Часове по-късно са спасени и още двама души, единият от тях бащата на Катерина. Нивото на водата продължава да спада в районите на Херсонска област, засегнати от наводнението.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски и Арда определят последния български участник в Лигата на конференциите
Левски и Арда определят последния български участник в Лигата на конференциите
Лаутаро Мартинес: Интер заслужаваше повече
Лаутаро Мартинес: Интер заслужаваше повече