НОВИНИ

Манчестър Сити спечели трофея от Шампионска лига и постигна мечтания требъл

Милен Костов
от Милен Костов
00:20, 11.06.2023
Чете се за: 03:55 мин.
Спорт
Манчестър Сити
Снимка: БТА
Слушай новината

Манчестър Сити победи Интер с минималното 1:0 във финала в Шампионска лига. По този начин Манчестър Сити е вторият английски отбор, който печели требъла от титла, Купа на Англия и трофея от Шампионската лига след Манчестър Юнайтед през 1999 г.

Мачът на стадион "Ататюрк" в Истанбул бе първи между двата отбора в европейските клубни турнири. Халфът на "гражданите" Илкай Гюндоган се превърна в първия германец, който извежда с капитанската лента отбор, който не е от Германия. Нито един от титулярите на нерадзурите не бе играл финал в надпреварата.

В хода на първото полувреме и двата отбора застрашиха противниковата врата с точен удар, но до гол така и не се стигна. Лаутаро Мартинес стреля за италианския клуб, а Андре Онана изби изстрели на Ерлинг Холанд и Кевин Де Бройне.

Полузащитникът на английския шампион Кевин Де Бройне напусна терена принудително в 36-ата минута поради травма и бе заменен от юношата на тима Фил Фодън. Белгиецът бе принудително заменен и във финала през 2021 г. след сблъсък с Антонио Рюдигер от отбора на Челси.

Възпитаниците на Хосеп Гуардиола откриха резултата с първия си точен удар след почивката. Родри стреля с вътрешен удар от вътрешността на наказателното поле за 1:0, с което заслужи приза за играч на мача. Той е 10-ият испанец с гол във финал на надпреварата.

В ответната атака Федерико Димарко стреля с глава в напречната греда.

Резервата Ромелу Лукаку изпусна най-чистото положение за "синьо-черните" в срещата. Нападателят бе оставен непокрит във вратарското поле, но стреля с глава право във вратаря Едерсон.

Пеп Гуардиола спечели за трети път турнира след триумфите с Барселона през 2009 и 2011 г.

Английските отбори са спечелили общо 15 трофея от Шампионска лига. Лидер по този показател е Испания с 19. Освен "гражданите" по един успех имат още отборите на Селтик, Хамбургер, Стяуа Букурещ, Олимпик Марсилия, Фейенорд, Астън Вила, ПСВ Айндховен, Цървена звезда и Борусия Дортмунд. Манчестър Сити е 6-ият английски тим, който печели най-престижния европейски клубен турнир след отборите на Нотингам Форест, Астън Вила, Манчестър Юнайтед, Ливърпул и Челси.

Манчестър е вторият европейски град с два носителя на трофея от Шампионска лига. Първият град с подобно постижение е Милано.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за валежи в 6 области в страната
Жълт код за валежи в 6 области в страната
България със златен и шест бронзови медала от Балканиадата по джудо до 18 г.
България със златен и шест бронзови медала от Балканиадата по джудо до 18 г.