НОВИНИ

Фестивал на българската книга в Брюксел: Георги Господинов е любимият автор на българите в чужбина

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
22:21, 10.06.2023
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Пети фестивал на българската книга днес и утре в Брюксел. Събитието, което беше открито от посланика ни в Белгия Пламен Бончев, събира на едно място известни български писатели и над 300 заглавия от най-популярните родни издателства.

Фестивалът на българската книга в Брюксел се организира от Българската културна асоциация в Белгия, с подкрепата на посолството на България в Брюксел. Тази година Асоциацията организира и анкета кой е любимият автор на българите в чужбина.

Анджела Родел: Георги Господинов говори за много общочовешки теми

"За голямо щастие любимият автор е Георги Господинов. Може би не е изненада за никого и много се радвам, че е така, защото българите по света го харесват. От тук нататък те ще бъдат посланици на българската литература и чрез неговото име ще я налагат по света", заяви Таня Станева, основател на Българската културна асоциация в Белгия.

Мария Касимова-Моасе, Виктория Бешлийска, Владимир Зарев, Момчил Николов, издателят Манол Пейков са сред участниците във фестивала тази година.

Георги Господинов пред БНТ: Най-важното е, че можеш на малък език да говориш за големи неща

"Добрата българска книга може да доведе след себе си и друга и още една, и още една, т.е. в съвременната българска литература има тенденция да се създават стойностни книги от съвременни български автори", допълни Виктория Бешлийска, писател.

Според издателя и депутат Манол Пейков е важно това Народно събрание да приеме закон за книгата и да създаде Център за книгата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тайбе Юсеин се връща на тепиха във Враца
Тайбе Юсеин се връща на тепиха във Враца
Хасково – Миньор 2015 е финалът в ББЛ А група
Хасково – Миньор 2015 е финалът в ББЛ А група