НОВИНИ

Георги Господинов пред БНТ: Най-важното е, че можеш на малък език да говориш за големи неща

bnt avatar logo
от БНТ
11:21, 30.05.2023
6026
Чете се за: 05:57 мин.
Общество
Слушай новината

Дни след като спечели една от най-престижните литературни награди "Букър", писателят Георги Господинов е специален гост в "Култура.БГ" заедно с Павел Веснаков, режисьор на филма "Георги Господинов в убежището на времето". Лентата е част от портретната документална поредица на обществената телевизия "БНТ представя" и ще бъде излъчена утре вечер, 31 май, от от 21:00 ч. по БНТ 1.

В студиото на "Култура.БГ" Господинов разказа за емоцията след голямото признание и интересните срещи с хората, дошли да го поздравят. Сред тях са прочути автори от България и чужбина, нобелови лауреати и съпругата на Георги Марков - Анабел, която възкликнала: "Георги би искал да види това и би се зарадвал много".

"Явно имаме страшна нужда от хубави неща тук, но и светът има нужда да види нещо светло от тук. Защото начинът, по който реагираха големи медии като ВВС, Гардиън, Ню Йорк Таймс; начинът, по който те разпитваха за България - те се радваха и знаеха вече за радостта в България; начинът, по който обяснявахме, че имаме такъв празник, че това е държава, която може да празнува езика си и че тази държава не е изгубена. И това също ги впечатли - че някой може да се радва по такъв начин на книга, все пак това не е футболен мач.

Радвам се много на всички читатели, които са стояли и са чакали и са гледали излъчването, това не го очаквах.

Когато обявиха наградата, ние с Анжела Родел се спогледахме и си казахме в първия момент: "Чу ли добре, това за нас ли е?". Много ѝ благодаря, че беше до мен в този момент и изобщо - тя е страхотен преводач", каза Господинов.

Той изрази надежда, че успехът му ще открехне вратата за младите автори у нас.

"Тази награда наистина открехва любопитството към други хора и аз се надявам на следващите писатели вече да им бъде много по-лесно и да има открехната врата.

Най-важното е също, че ти можеш на малък език да говориш за големи неща. Не трябва да се отказваме от това самочувствие - имаме право да говорим за големите неща в света без да бъдем екзотизирани или самите ние да се екзотизираме.

За младите, които пишат и за другите, трябва да го кажем открито - това е дълъг път, това е тежък физически и психически труд, това са дълги години на самотно писане и във филма това, което ще се види, това е точно тази самота. Това е, което остава невидимо, обикновено", сподели писателят.

Биографичният филм "Георги Господинов в убежището на времето" ще отведе зрителите в личното пространство на твореца, където сред книги, записки и спомени той ще ги срещне със себе си. Георги Господинов се връща назад към първите си думи – чути, прочетени и написани, които предопределят пътя му на писател.

"Интересното е, че всъщност започнахме да снимаме филма февруари-март и в течение на времето бях свидетел на това, което се случваше с Георги и е много интересно да се отбележи, че във филма става дума за времето - какво ни кара да го запомним, да го подминем, как то съпътства живота ни. И смисълът на този филм, според мен, е че се надявам зрителите да запомнят този момент, това събитие за българската литература, което се случва с Георги.

Формата на "БНТ представя" прави нещата още по-особени, защото това е един интимен поглед в творческия свят на Георги. Бях поканен от Ирена Маринова, която е изпълнителен продуцент на цялата поредица и за мен беше невероятно удоволствие да приема това предизвикателство", разказа режисьорът на филма "Георги Господинов в убежището на времето" Павел Г. Веснаков.

Веснаков пожела на Георги Господинов още успехи.

"Гледайки траекторията, по която той е поел в последните години, всъщност Олга Токарчук печели същата награда 2018-а година - това е една година преди да спечели Нобеловата награда. Пожелавам на Георги да последва този път. Казвам това нещо, защото хората, гледайки филма, ще могат да видят тази интимност, тази ежедневност на таланта, който той носи в себе си", каза Павел Г. Веснаков.

Тази вечер е прожекцията на филма "Георги Господинов в убежището на времето" в Дома на киното от 18.30 часа. Утре може да видите лентата на Павел Г. Веснаков и оператора Мартин Балкански по БНТ1 от 21 часа.

Целия разговор с Георги Господинов и Павел Веснаков вижте във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма пострадали български военнослужещи в Косово
Няма пострадали български военнослужещи в Косово
Младен Кръстаич включи Ивайло Чочев в разширения състав за двубоите срещу Литва и Сърбия
Младен Кръстаич включи Ивайло Чочев в разширения състав за двубоите срещу Литва и Сърбия