НОВИНИ

Как отломките от Херсон достигнаха до Черно море?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:10, 10.06.2023
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

За силно замърсяване на Черно море след взривяването на стената на язовир "Нова Каховка", съобщава украинска екоорганизация.

На шестия ден след експлозията бяха разпространени шокиращи кадри от черноморското крайбрежие в Одеса.

Течението е донесло покриви на къщи, мебели, но също така и мини и други боеприпаси. Установено е замърсяване в района на Одеса с нефтопродукти, метали и радиоактивни вещества.

Мащабите на бедствието от двете страни на Днепър са огромни. И докато десетки хиляди украинци продължават да се евакуират част от покъщнината им се появи на над 140 км. на изток.

Покрив, диван, дрехи. Късчета живот. Част от отломките от наводнения Херсон, които течението е донесло до Одеса. Шест дни след като стената на язовир "Нова Каховка" беше взривена, а водата помете всичко по пътя си, щетите от бедствието са видими дори на 140 км от Херсон на брега на Черно море.

"Това е прочутият плаж Делфин в Одеса. Както и сами можете да видите - на над 100 км от Херсон тук е доплавало парче от къща. Просто го вижте. Тези отломки са извадени от морето. Представяте ли си?! Това е истинска катастрофа, руснаците се опитват да унищожат планетата ни. Ето така изглежда Черно море днес", заяви Олекси Гончаренко, украински депутат.

Като на филм - така изглеждат кадрите, на които жители на Одеса се пекат на слънце, а на метри от тях плават дървета и други боклуци, дошли с водите от язовира.

От екоорганизацията "Зелений лист" съобщават, че морето е замърсено до хоризонта, а течението носи отломките към Румъния, България и Турция. Очаква се във водите да има и плаващи мини, а също и токсични вещества, както и трупове на животни.

Нивото на водата в наводнената Херсонска област започна поетапно да спада, нивото на Днепър ще се върне към обичайното си не по-рано от средата на месеца.

Десетки селища остават наводнени. Продължава и евакуацията на населението, пристигнаха и първите хуманитарни пратки. Не спират обаче обстрелите от страна на руската армия.

След дни на спекулации и след като вчера руският президент Владимир Путин съобщи, че Украйна е започнала своята контраофанзива, Володимир Зеленски заяви:

"Важно е Русия постоянно да бъде с усещането, че не ѝ остава много време. Контраофанзива и други действия за отбрана се провеждат в Украйна. На какъв етап са и къде, няма да разкрия".

От руското министерство на отбраната съобщават, че през изминалото денонощие са отблъснали няколко украински опита за атака южно от Донецк в Запорожка област, както и в района на Бахмут.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли опасност замърсените води след взрива на язовира в Украйна да достигнат българското Черноморие?
Има ли опасност замърсените води след взрива на язовира в Украйна да достигнат българското Черноморие?
Еди Пенев стана шампион на финала на земя на Световната купа по спортна гимнастика
Еди Пенев стана шампион на финала на земя на Световната купа по спортна гимнастика