НОВИНИ

Борис Джонсън напуска парламента - какво предстои за бившия британски премиер

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:29, 10.06.2023
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Бившият британски премиер Борис Джонсън изненадващо обяви, че напуска депутатското си място в парламента.

Джонсън се оттегля заради скандала "Партигейт" - серия от празненства на Консервативната партия, провели се по времето на пълното затваряне на Острова заради пандемията.

"С голяма тъга напускам парламента поне засега, но преди всичко съм потресен от изключително недемократичния и тенденциозен начин, по който бях принуден да си тръгна. От самото начало целта беше да ме признаят за виновен без оглед на фактите", заяви Борис Джонсън, бивш премиер на Великобритания.

Дни преди етичната комисия в британския парламент да се произнесе по разследването, което се води срещу него, бившият премиер изпревари събитията.

По думите му срещу него е започнал лов на вещици. Причината - известният като "Партигейт" скандал. Обвиненията - многократно въвеждане в заблуждение на парламента по повод тайните купони на "Даунинг стрийт" 10 по време на пълното затваряне заради COVID.

"С ръка на сърцето ви казвам, че никога не съм лъгал парламента. Всичките ми изказвания са направени въз основа на неща, в които искрено вярвам", заявява още Джонсън.

Сега до него достигнал предварителен доклад на Комисията, която го разследва, според който той е щял да бъде признат за виновен.

А това би означавало временно да бъде отстранен като депутат и дори да влезе в унизителна битка за своето преизбиране.

Това според анализатори е причината да реши сам да си тръгне.

"Основният проблем на Джонсън е, че вече просто никой не му вярва. Скорошно проучване показа, че 85% от хората го мислят за измамник. Сред тях поне половината са консерватори, гласували за него на изборите през 2019 година", каза още сър Джон Къртис, професор по политически науки.

От Консервативната партия засега запазиха мълчание. Лейбъристката опозиция и по-малката партия на либералдемократите определиха оттеглянето му като закъсняло.

Догодина Великобритания ще гласува на парламентарни избори, а според проучванията консерваторите силно изостават.

Очакваше се бившият премиер да направи опит отново да оглави торите. Сега политическото бъдеще на Джонсън остава неизвестно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънка спря победната серия на Гергана Топалова в Сърбия
Румънка спря победната серия на Гергана Топалова в Сърбия
Патрик-Габриел Галчев получи повиквателна за лагера на България
Патрик-Габриел Галчев получи повиквателна за лагера на България