НОВИНИ

Няма замърсяване на българското Черноморие след разрушаването на язовира в Украйна

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
10:05, 10.06.2023 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Няма данни за превишени стойности на замърсяване в района на българското черноморско крайбрежие след разрушаването на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър в Украйна. Това показват данните от засиления мониторинг, който министърът на околната среда и водите Юлиян Попов възложи на 8 юни във връзка с инцидента, съобщиха от правителствената пресслужба.

Мониторингът проследява потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море. До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели - нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий.

Установеното замърсяване е единствено в района на Одеса, като МОСВ е възложило математическо моделиране на потенциалното разпространение на петното към българското Черноморие. Няма данни за замърсяване и в близост до Румъния и Молдова, след като МОСВ поиска официална информация и данни за състоянието на компонентите на околната среда на територията на двете страни.

От Министерството на туризма потвърждават, че всички български черноморски плажове са чисти и безопасни за туристите.

МОСВ, Басейнова дирекция „Черноморски регион“ (БДЧР) – Варна, Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и областната администрация на област Варна са в готовност да реагират своевременно на всяка потенциална тревожна ситуация, свързана със замърсяване на българските крайбрежни морски води.

Учени от Института по океанология при БАН във Варна също успокояват, че няма риск от екологично замърсяване, защото мястото, където река Днепър се влива в Черно море е тесен залив и обменът между двата водоема е много малък. Освен това, устието на реката е доста отдалечено от основното морско течение, което би довело замърсените води до българското Черноморие.

"Вероятността в близките дни да се появят подобни замърсители по нашето крайбрежие или нашия шелф е много малка. Но трябва да кажем, че колкото и голям да е обема на този язовир, едва ли цялото количество ще попадне акутно в Черно море, най-вероятно голяма част ще бъде задържано по всички тези прагове докато стигне до Черно море, все пак Черно море е един голям разтворител, тоест биогенните елементи най-вероятно ще се разтворят, ще намалят концентрацията си", обясни проф. Николай Вълчев, Институт по океанология при БАН.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавен вестник обнародва решението за трансфери от бюджета в рамките на постъпленията
Държавен вестник обнародва решението за трансфери от бюджета в рамките на постъпленията
Меси пристигна в Пекин за мача на Аржентина с Австралия в четвъртък
Меси пристигна в Пекин за мача на Аржентина с Австралия в четвъртък