Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Нови правила: Личните лекари вече няма да оповестяват мобилните си телефони

от БНТ
08:28, 10.06.2023
8396
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Личните лекари вече нямат задължението да оповестяват мобилните си телефони, за да бъдат търсени по всяко време. Вечер и през уикенда пациентите ще могат да звънят на медицински практики, с които тяхното джипи е сключило договор. Падат лимитите и за направленията при диспансеризираните пациенти. Това са новите моменти в проекта за национален рамков договор, по които лекарският съюз е постигнал споразумение с касата.

Когато има нужда от лекар през уикенда, Павлина Кулина моли децата си да я закарат в спешните кабинети на дежурните болници в Пловдив:

"Това е проблем събота и неделя, ако човек има нужда от лекар, към кого да се обърне."

За щастие, на Господинка Карнобатлиева нейният семеен лекар откликва на обажданията ѝ дори на Великден, когато възрастната жена била с Ковид:

"Даже ми се наложи преди две години - аз звъня, тя била в Русия, беше си заминала, и пак се обади, въпреки това. По-възрастните хора имат си постоянни такива болежки и се е налагало... Винаги се е отзовавал."

С проекта за нов рамков договор личните лекари ще са длъжни да консултират пациентите си само в работно време.

"Вече не е задължително семейният лекар да обявява личен мобилен телефон, на който пациентите да го търсят по всяко време. Но това е възможно и ще се случи само при тези лекари, които имат сключен договор с друга медицинска структура, която да поеме обслужването на пациентите в тези часове, когато лекарят не е на работа", заяви д-р Костадин Сотиров от Сдружение на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

За големите градове това ще е лесно осъществимо – в Пловдив още от 2000 година повечето семейни лекари имат сключени договори с дежурни практики. В по-малките населени места обаче денонощната медицинска алтернатива е рядкост. Затова проектът за нов рамков договор облекчава и режима на заместване при отсъствие на личния лекар.

"Вече няма да е задължително това да е специално общопрактикуващ лекар, може да е лекар, който работи в болница, работи някъде другаде или в спешна помощ или в специализирана помощ или е специализант някъде - т.е. всеки лекар, който е правоспособен", каза още д-р Костадин Сотиров.

Отпадат и лимитите за направления за диспансеризираните пациенти. Те ще се изследват и преглеждат при специалисти колкото е необходимо по наредбата за хроничните заболявания.

Репортер: Росица Колева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
След 12-ата титла на Лудогорец - ексклузивно Ивайло Петев в "Арена спорт"
След 12-ата титла на Лудогорец - ексклузивно Ивайло Петев в "Арена спорт"
Борис Джонсън подаде оставка като депутат заради скандала "Партигейт"
Борис Джонсън подаде оставка като депутат заради скандала "Партигейт"