НОВИНИ

Доналд Тръмп е с 37 повдигнати обвинения

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
08:04, 10.06.2023 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е с 37 повдигнати обвинения, включително по 31 точки в нарушаване на Закона за шпионажа. От обвинителния акт става ясно, че Тръмп е съхранявал документи с ядрени тайни и военни планове в баня в имението си Мар-а-Лаго във Флорида.

Обвинителният акт от 49 страници беше обнародван снощи от Министерството на правосъдието и в него подробно се описва как Тръмп е съхранявал кашони с класифицирани документи в различни помещения.

Сред класифицираните и свръхсекретни папки е имало сведения за ядрените способности на други страни, както и за отбраната и въоръжението на Съединените щати и съюзници; за американските ядрени програми; за потенциални слаби места на Съединените щати и съюзниците им при военно нападение; и за евентуалните планове за отговор при нападение. Става ясно също, че Тръмп е показвал на свои гости документите, както и, че се е опитал да възпрепятства разследването.

"Мъжете и жените от разузнаването и въоръжените ни сили са посветили живота си в защита на тази нация и този народ. Нашите закони защитават информацията за националната отбрана, която е критична за сигурността на Съединените щати и тези закони трябва да се прилагат. Нарушението им поставя страната ни в риск", заяви Джак Смит - специален прокурор по разследването срещу Доналд Тръмп.

От обвинението става ясно, че Доналд Тръмп е имал директно роля в неправомерното съхраняване на секретните документите.

"Тези въпроси за умишлени действия са много важни. Така ще е трудно Тръмп да каже - "О, станала е грешка". Изглежда ясно, че лично е замесен и знаел доста добре, че в документите има информация за националната отбрана", каза Крейг Грийн - професор по право в Университета "Темпъл".

"Никой не е над закона - в това число и Доналд Тръмп", реагираха в обща декларация лидерите на демократите в Сената и Камарата на представителите - Чък Шумър и Хаким Джефрис. Доналд Тръмп все пак получи известна подкрепа от своите опоненти в битката за номинацията за президент на Републиканската партия.

Бившият вицепрезидент Майк Пенс заяви, че повдигнатото обвинение предизвиква разделение, което може да бъде преодоляно само с факти, а губернаторът на Флорида Рон Десантис заяви, че има двойни стандарти и за подобно поведение Хилари Клинтън не е подведена под отговорност. Личният помощник на бившия президент Уолт Наута също е обвинен като съучастник. Във вторник Тръмп трябва да се яви пред съда в Маями.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламена Миткова с трето място на турнир в Словакия
Пламена Миткова с трето място на турнир в Словакия
Три световни рекорда бяха подобрени на Диамантената лига в Париж
Три световни рекорда бяха подобрени на Диамантената лига в Париж