НОВИНИ

Тръмп е обвинен за злоупотреба със секретни документи

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:00, 09.06.2023
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

За първи път в историята на Съединените щати президент ще бъде съден на федерално ниво. Бившият държавен глава Доналд Тръмп е обвинен в злоупотреба със секретни документи. Той трябва да се яви пред съда в Маями във вторник.

След разследване, продължило повече от година, Доналд Тръмп е обвинен, че е задържал секретни документи, свързани с националната сигурност на страната, след напускането на Белия дом. Близки до разследването твърдят, че обвиненията включват умишлено съхраняване на тайни за националната сигурност, даване на неверни изявления, нарушаване на закона за шпионаж и заговор за възпрепятстване на правосъдието.

От социалната си мрежа Тръмп обяви, че е невинен.

"Много тъжно, ние сме нация в упадък. И въпреки това те преследват популярен президент, президент, който е получил повече гласове от който и да е действащ президент. Аз съм невинен човек!", заяви Тръмп.

Над 10 000 документа бяха конфискувани от резиденцията на Тръмп в Мар а Лаго в Палм Бийч във Флорида. 100 от тези документи имаха гриф "секретно".

Тръмп е от основните претенденти на републиканците за президентските избори следващата година. Политическите му съюзници побързаха да го подкрепят. Говорителят на Камарата на представителите Кевин Маккарти заяви, че деня е мрачен за Съединените щати.

Подкрепа за Тръмп дойде и от най-богатия човек на Земята - собственика на Туитър и изпълнителен директор на Тесла Илън Мъск

„Изглежда, че има много по-голям интерес към преследването на Тръмп в сравнение с други хора в политиката", заяви Мъск.

Ако Тръмп бъде признат за виновен, може да получи няколко години затвор. Но обвиненията няма да попречат на кандидатпрезидентската му кампания.

В Съединените щати, правилно или не, осъден престъпник, дори и да е осъден, може да бъде избран за президент. На теория, той дори би могъл да служи като президент, докато е в затвора.

Съдебното заседание в Маями е насрочено за вторник, в 15 часа местно време.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9 души са ранени при руски обстрел срещу Херсон
9 души са ранени при руски обстрел срещу Херсон
ВСС насрочи за понеделник заседание по второто искане за отстраняване на Иван Гешев
ВСС насрочи за понеделник заседание по второто искане за отстраняване на Иван Гешев