НОВИНИ

ВСС насрочи за понеделник заседание по второто искане за отстраняване на Иван Гешев

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
06:20, 09.06.2023 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

След 14 часа заседание на Висшия съдебен съвет кадровиците решиха да продължат с разглеждането на второто искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев в понеделник, 12 юни. Гешев поиска следващото заседание да бъде на 15 юни, за да има достатъчно време да се запознае с материалите, които са му предоставени, както и да подготви становище, но искането му не беше уважено.

Вчера процедурата по първото предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор беше прекратена. Това стана след като изненадващо шестимата членове на Прокурорската колегия оттеглиха първото искане за предсрочно освобождаване на обвинител №1. Оттеглянето без конкретни мотиви предизвика няколкочасов дебат.

Съветът все пак реши, че прекратява процедурата по първото искане и оставя за обсъждане по същество само второто. То е за уронване престижа на съдебната власт заради думите на Иван Гешев по време на негов брифинг, определящи част от депутатите като “политически боклук”. След като Пленумът изгледа 37-минутния запис от пресконференцията от 15 май, в която Гешев използва въпросния израз, за да може да се види какво е било неговото емоционално състояние.

За целта бяха изслушани заместник-директорът на националното следствие Ясен Тодоров и директорът на националната следствената служба Борислав Сарафов.

"Въпреки емоциите, мисля че действително днес беше свършена доста голяма работа. И така като слушахме г-н Гешев, мисля че в понеделник е напълно възможно да бъдат събрани всички доказателства и да се прецени дали може да се мине по същество, което може би е малко трудно, с оглед неговия ангажимент или да продължи друг ден, това не мога да ви кажа", заяви Огнян Дамянов, член на ВСС, прокурорска колегия", заяви вчера Огнян Дамянов, член на ВСС, прокурорска колегия.

"Два бяха крайно притеснителните моменти в днешното изслушване. На първо място твърденията на членове на ВСС, че се чувстват по някакъв начин заплашвани, принуждавани. На второ място начина, по който главният прокурор е получил писмото, което определя като заплаха към него във ВИП зоната на летище София и то донесено от служител на прокуратурата. Т.е. тук става дума за сериозен механизъм за упражняване на влияние. Тези твърдения изискват специално внимание", заяви вчера доц. д-р Атанас Славов, министър на правосъдието.

Вижте и още във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп е обвинен за злоупотреба със секретни документи
Тръмп е обвинен за злоупотреба със секретни документи
Слънчево време днес, с локални превалявания само в планинските райони
Слънчево време днес, с локални превалявания само в планинските райони