НОВИНИ

Борислав Сарафов и Ясен Тодоров бяха изслушани от ВСС по искането за отстраняването на главния прокурор

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
23:01, 08.06.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

И в този час ВСС разглежда второто искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. По-рано през деня магистратите прекратиха процедурата по първото предложение - служител на "Публична комуникация" към прокуратурата, която е била свидетел на връчването на заплашително писмо до главния прокурор, предадено му от шофьор на прокуратурата. Изслушани бяха и заместник главния прокурор Борислав Сарафов и заместник-директора на Националната следствена служба Ясен Тодоров.

Вижте и още във включването на Иво Никодимов.

"Там той ми сподели, че преди мен е разговарял с член на ВСС - г-н Йордан Стоев. В този разговор е обсъждана бъдеща оставка на г-н Гешев и преминаването му, преназначаването му за прокурор в ВАП. Сподели ми, че от известно време има явно, се упражнява някакъв натиск в тази посока. Имало е предложения да заема дипломатически постове в замяна на това да подаде оставката си. Не мога да твърдя от кого са правени тези предложения, но основното нещо, което ми направи впечатление е, че всъщност той ми каза "Аз нямам избор, аз съм опрян от стената". Г-н Гешев каза "След като се опитаха да ме убият, докато съм главен прокурор, нямам абсолютно никакви гаранции какво ще се случи с мен, ако утре съм сам на улицата. Всъщност г-н Гешев беше в състояние на човек, който е опрян до стената", заяви Ясен Тодоров - заместник-директор на НСлС.

"От дата 15-и сутринта към 8.00 - 8.20 ч. получих есемес в чат група в Сигнал с главния прокурор и със заместник-главни прокурори. И той гласеше, че всички трябва да са на оперативка при Гешев в 9.00. В 9.00 часа бях с останалите и влязохме вътре. Гешев ни посрещна - аз трябваше да седна отсреща, а до мен никой. Седнахме, всеки на посоченото място, и той каза, че ще пусне един запис, който е направил и предния ден с г-н Йордан Стоев в дома му. Уточни, че има над 150 такива записа и пусна този запис. Записа го слушах не повече от 3 - 4 минути, след което станах и казах, че не желая да слушам повече и излязох. След този момент не съм се чувал повече с г-н Гешев, до този момент, до днес", заяви Борислав Сарафов, заместник-главен прокурор и директор на НСлС.

Заради противоречия главният прокурор поиска от ВСС да бъде изслушан и друг негов заместник - Даниела Машева. Тя ще говори пред ВСС на следващото заседание на ВСС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън към Сунак: "Добре дошъл, г-н президент"
Байдън към Сунак: "Добре дошъл, г-н президент"
Ига Швьонтек победи Беатрис Адад Мая в Париж и ще играе за четвърта титла от Големия шлем
Ига Швьонтек победи Беатрис Адад Мая в Париж и ще играе за четвърта титла от Големия шлем