НОВИНИ

АПИ: Пътищата вече са в режим на зимно поддържане, шофьорите да подготвят автомобилите си

апи пътищата вече режим зимно поддържане шофьорите подготвят автомобилите
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:23, 11.11.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

От 11 ноември e въведено зимното поддържане за републиканските пътища, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Въпреки че в момента температурите са високи от АПИ съветват всички шофьори да подготвят автомобилите си за движение при зимни условия, да не го отлагат за първите минусови температури и да следят за доброто техническо състояние на превозното средство.

Нека да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на специализираната техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, допълват от пътната агенция.

Експертът Росен Рапчев за акция "Зима": Докато шофират, хората трябва да усещат, че автомобилът е сигурен

Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските места и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания особено рано сутрин, когато температурите са доста по-ниски. Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.

По опорните пунктове се доставят инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид, за обработка на настилките. В края на ноември предстоят проверки на наличните суровини и техниката за зимно поддържане - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н., каквито се предприемат всяка година. В проверките ще участват представители на областните пътни управления, областните дирекции на МВР и др. По райони от областните пътни управления инспекции ще се извършват всеки месец. ​

"Пътна полиция" започва проверки готови ли са колите за зимата

От началото на месеца "Пътна полиция" започна традиционната акция "Зима". Основно се проверява подготовката на колите за зимните условия - дали гумите са подходящи, а светлините са в изправност. Освен това се следи и за нарушения от страна на велосипедисти и пешеходци. Акция "Зима" ще продължи до края на ноември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финансовият министър коментира удължаването на бюджета и протестите на синдикатите
Финансовият министър коментира удължаването на бюджета и протестите на синдикатите
Руските войски напълно са се изтеглили от Херсон, обяви Москва
Руските войски напълно са се изтеглили от Херсон, обяви Москва