НОВИНИ

"Пътна полиция" започва проверки готови ли са колите за зимата

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:46, 31.10.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

"Пътна полиция" стартира акция "Зима". Основно ще се проверява подготовката на колите за зимните условия - дали гумите са подходящи, а светлините в изправност. Ще се следи обаче и за нарушения от страна на велосипедисти и пешеходци.

От утре до 7 ноември в сервизите на СБА ще има безплатни проверки на състоянието на колите и дали те са готови за зимата.

"Наблягаме на състоянието на гумите, осветителната уредба на автомобила, чистачките дали са в изправност. Трябва и парното да е в изправност през есенно-зимния период", каза Тодор Желев, представител на Съюза на българските автомобилисти.

Шофьорите все още не бързат да сменят летните си гуми с подходящи за зимата. Цената обаче с времето расте - само от миналата година с около 30%.

"Сменят ги, но по-слабо, тъй като температурите са високи и никой не бърза и всеки си пази гумите, защото все по-скъпи стават. Постоянно сме с нови цени, актуализирани", каза Стефан Тошев - управител на сервиз за гуми.

Шофьорите обаче трябва да побързат със смяната, защото от 15 ноември до 1 март е задължително използването на гумите, популярни като “зимни”. За нарушители ще се следи усилено и в рамките на акция “Зима”, която е на три етапа - с фокус върху велосипеди и тротинетки, върху поведението на пешеходците на пътя и върху автомобили.

"За трите кампании на акцията са планирани специализирани полицейски операции на територията на цялата страна. Спрямо нарушителите ще се прилага нулева толерантност", каза Калоян Драганов - началник на отдел "Пътна полиция".

"Ние можем да направим от наша компетенция да засилим контрола над водачите на товарни автомобили, автобуси", каза Бойко Рановски - директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

В Пловдив проверките вече започнаха. Акция "Зима" ще продължи до края на ноември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете счупи главата на единия от войниците на Паметника на Незнайния войн в Хасково
Дете счупи главата на единия от войниците на Паметника на Незнайния войн в Хасково
Кузманов допусна обрат на старта в Бергамо
Кузманов допусна обрат на старта в Бергамо