НОВИНИ

Триумфално завръщане на Лула да Силва като президент на Бразилия. Кой е той?

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:33, 31.10.2022
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Лула да Силва отново е президент на Бразилия. След изключително оспорвана надпревара и неяснота за изхода до последната минута - той спечели с 50,9% от гласовете - само с процент повече от съперника си Жаир Болсонаро.

Президентът Румен Радев поздрави Лула да Силва по повод избирането му за президент. И изразява увереност за още по-динамичното развитие на двустранните отношения.

Повече за Луис Инасио Лула да Силва:

Той се е явявал на президентски избори общо пет пъти, за първи път - през 1989 г. Управлява Бразилия като президент два поредни мандата от 2003 до 2010 година.
Влиза в затвора по обвинения в корупция, където прекарва 580 дни, но по-късно е оневинен.

Привържениците на Лула да Силва ликуваха като след победа на футболен мач. Техният кандидат, наричан от бразилците просто Лула, спечели президентските избори четири дни след като навърши 77.

Радостта беше изразена и с жест на пръстите на ръката, изписващи буквата Ел.

В Сао Пауло победителят излезе пред привържениците си в компанията и на бившия президент и негова съратница от Работническата партия Дилма Русев.

"Считам себе си за гражданин, който възкръсна в бразилската политика, защото те се опитаха да ме погребат жив. Но аз съм тук. Тук съм, за да управлявам тази страна в много трудна ситуация. Вярвам, че с помощта на хората ще намерим път, така че тази страна да живее отново демократично и хармонично", каза Луис Инасио Лула да Силва.

Лула не можа да се яви на президентските избори преди 4 години, защото беше в затвора. Той беше осъден за това, че е приел жилище като подкуп от предприемач в замяна на уредени договори с държавната петролна компания "Петробрас".

Миналата година всичките му присъди бяха отменени заради грешка в процедурата. Така бившият профсъюзен лидер отново стигна до върха. В предишните си президентски години Лула се прочу със социалните си програми и сега обеща икономически растеж.

Привърженици на крайнодесния му съперник му Жаир Болсонаро плакаха пред Конгреса в столицата Бразилия, но депутати от обкръжението на бившия вече президент спечелиха мнозинство в парламента. Това означава, че Лула ще срещне силна опозиция, когато встъпи в длъжност на 1 януари догодина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски обяви нов рекламен партньор
Левски обяви нов рекламен партньор
Искат ли бежанците в Слънчев бряг да бъдат местени отново в държавни бази?
Искат ли бежанците в Слънчев бряг да бъдат местени отново в държавни бази?