НОВИНИ

Лула да Силва спечели отново президентските избори в Бразилия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:33, 31.10.2022 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Обрат в Бразилия. След два мандата и 580 дни в затвора, бившият президент на Бразилия Лула се завръща на поста. Той победи с 50,9% настоящия държавен глава Жаир Болсонаро, който получи 49,1% подкрепа. 77-годишният Лула ще встъпи в длъжност на 1 януари.

Бразилия прави завой на ляво, след като бившият държавен глава Луиз Инасио Лула да Силва спечели президентските избори. Така той триумфално се завръща в голямата политика, след като през 2018 г. беше осъден на близо 9 години затвор за корупция и пране на пари, но по-късно присъдата беше анулирана.

В реч след оповестяването на резултатите Лула обеща да обедини страната и да бъде президент, дори на тези, които не са гласували за него.

"Тук съм, за да управлявам страната в много трудна ситуация. Но вярвам, че с помощта на хората, ще намерим пътя обратно към демокрацията и мира, подкрепата за родителите и семействата, ще изградим света, от който Бразилия се нуждае", заяви Луиз Инасио Лула да Силва, избран за президент на Бразилия.

Хиляди поддръжници на новоизбрания президент излязоха по улиците, за да отпразнуват победата.

"Това е момент на голяма радост, но и огромна отговорност. Трябва да възстановим щетите в образованието, общественото здравеопазване, инфраструктурата".

Победеният досегашен президент Жаир Болсонаро запази мълчание след обявяването на резултатите от президентските избори, но привържениците му реагираха бурно на загубата, някои дори със сълзи. Макар засега да няма коментар от страна на Болсонаро, през последната година той открито говореше за възможността да не признае изборните резултати, защото според него бразилската избирателна система е уязвима за измами.

Лула да Силва беше поздравен от редица световни лидери, сред които председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентите на Франция и Съединените щати Еманюел Макрон и Джо Байдън. Изборът на Лула консолидира нова "розова вълна" в Латинска Америка след победата на левицата на изборите в Колумбия и Чили.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
121 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие
121 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие
ООН, Турция и Украйна са съгласували график за движението на 16 кораба със зърно
ООН, Турция и Украйна са съгласували график за движението на 16 кораба със зърно