НОВИНИ

ООН, Турция и Украйна са съгласували график за движението на 16 кораба със зърно

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:17, 31.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

ООН, Турция и Украйна са съгласували график за придвижването на кораби със зърно по черноморския хуманитарен коридор, след като Русия прекрати участието си в четиристранното споразумение. Москва междувременно обяви, че е готова да замени Украйна като основен доставчик на зърно за световните пазари.

16 кораба с украинско зърно ще бъдат придвижени днес по хуманитарния коридор в Черно море, съгласно график, утвърден от ООН, Турция и Украйна. На други 40 плавателни съда, идващи от Украйна, са осигурени инспекции, проверките започнаха тази сутрин, съобщи ООН. Базираният в Истанбул Съвместен координационен център е информирал Русия и за двата плана.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи в редовното си вечерно обръщение, че на пристанището в Черноморск чака кораб, натоварен с 40 000 тона зърно за Етиопия.

"Русия е единственият виновник храната да стане по-скъпа за хората в огромни мащаби - от Западна Африка до Източна Азия. Русия е причината хората, по-специално в Етиопия, Йемен или Сомалия, да бъдат поставени в ситуация на катастрофален недостиг на храна", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Заместник-председателят на горната камара на руския парламент написа в Телеграм, че руското зърно е много по-важно за световните пазари от украинското. По думите на Константин Косачев най-малко 50 държави са критично зависими от руските доставки, включително най-бедните страни в Африка.

"Като се има предвид богатата реколта в страната, Русия е готова напълно да замени украинското зърно на световните пазари, нашият експортен потенциал през настоящия сезон се оценява на 50 милиона тона. Извън истанбулските споразумения около 10,5 милиона наше зърно вече е изпратено за страните от Азия и Африка", казва Константин Косачев, зам.-председател на руския Съвет на федерацията.

Цената на зърното на световните борси се покачи, след като в събота Русия обяви, че едностранно се оттегля от споразумението за износ на украинско зърно през Черно море с аргумента, че това е отговорът на Москва за атаката срещу руския Черноморски флот в Севастополския залив. Стъпката на Кремъл порoди опасения, че отново може да се стигне до нарушения на глобалните доставки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лула да Силва спечели отново президентските избори в Бразилия
Лула да Силва спечели отново президентските избори в Бразилия
Най-малко 140 души са загинали при рухването на мост в Индия
Най-малко 140 души са загинали при рухването на мост в Индия