НОВИНИ

Екоакция в Деня на Черно море: Институции и доброволци почистиха плажа на Аспарухово

bnt avatar logo
от БНТ
17:32, 31.10.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

По повод Международния ден на Черно море днес специалисти, чиято работа е свързана с изследване на морето и с опазване на крайбрежието, почистиха плажа във варненския квартал "Аспарухово". Включиха се хора от Басейнова дирекция "Черноморски район", Института по океанология, Регионалната инспекция по околна среда и води и Регионалната лаборатория във Варна.

Участниците в почистването се разделиха на няколко групи, за да могат да обхванат цялата плажна ивица. Пластмаса, фасове от цигари и кенчета от бира бяха най-често срещаните отпадъци.

"Плажната ивица беше доста чиста, но съответно паркоместата, които са отзад, са доста по-замърсени. Имаше всякакъв вид отпадъци - битови, от стъкло, пластмаса, опаковки, хартия, картон. Общо взето много разнообразие от битови отпадъци", коментира Деница Станева от РИОСВ-Варна.

По време на акцията бяха събрани десетина чувала с отпадъци, както и няколко стари автомобилни гуми.

"Плажът не беше много замърсен, както в предишни години. Вижда се, че тези кампании водят до позитивен резултат, което е прекрасно", акцентира инж. Петър Димитров, служебен заместник-министър в Министерството на околната среда и водите.

Екоинициативата днес има за цел да се повиши културата на младите хора за опазване на околната среда, която често се замърсява с отпадъци от всякакво естество.

"Ние няма да успеем да изчистим целия плаж. Тази инициатива ще спомогне като я разпространим в обществото сред подрастващите, включително да възпитаме у хората една природосъобразна култура, за да може не след това да ги събираме отпадъците, а да ограничим тяхното изхвърляне в природата", каза Явор Димитров, директор на Басейнова дирекция "Черноморски район".

Според проучване най-замърсени по нашето Черноморие са плажните ивици, които са без концесионер и наемател. Макар че плажът в квартал "Аспарухово" има стопанин и през активния летен сезон се почиства редовно, почиващите това лято там не са пропуснали да оставят своята грозна следа.

Репортер: Петър Дойкински

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Федерацията по художествена гимнастика определи най-добрите съдии и треньори за 2022 година
Федерацията по художествена гимнастика определи най-добрите съдии и треньори за 2022 година
Правителство и синдикати на полюсни позиции за бюджета
Правителство и синдикати на полюсни позиции за бюджета