НОВИНИ

Правителство и синдикати на полюсни позиции за бюджета

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
17:29, 31.10.2022
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството настоява бюджетът от тази година да се прилага и следващата, като се запазят всички социални мерки и други плащания, но синдикатите са против и не са доволни, че социалните плащания остават без промяна. Социалните партньори не подкрепиха предложението за бюджетната рамка на държавата за следващата година.

На извънредно заседание на МС служебният премиер Гълъб Донев коментира, че служебното правителство няма нужното парламентарно мнозинство, с което да прокара собствени политики. Знаете, че трябва да бъде приет закона за държавния бюджет както и законите касаещи държавното обществено осигуряване така и на НЗОК. Сутринта на среща на Тристранката беше отхвърлено предложенията за тези три закона. Основната причина за това станаха синдикатите, които искат да има повече социални плащания и увеличение на МРЗ, която в момента е 710 лв.

"Стигнахме до шегата, с която започнахме нашата работа като служебно правителство: как Гълъб Донев прави бюджет перо по перо", каза служебният премиер.

Премиерът Донев: В силно фрагментиран парламент бюджетът може да се превърне в предизборно наддаване

Премиерът Гълъб Донев каза, при силно фрагментиран парламент приемането на бюджета може да се превърне в предизборно наддаване. Донев се надява, че гласуването на бюджета няма да бъде дълга парламентарна процедура. Коментарът му дойде след като Тристранният съвет не одобри бюджета за следващата година. Социалният министър обаче успокои - социалните плащания са гарантирани.

"Спекулациите, които бяха направени в общественото пространство, че ще има намаления на социални плащания, се опровергават. Няма да има намалени плащания. Напротив - някои от тях ще се увеличат", каза Лазар Лазаров, служебен министър на труда и социалната политика.

Финансовият министър Росица Велкова обясни, че предлагат удължаване на настоящия бюджет до формирането на редовно правителство, което да състави такава финансова рамка, която да отговаря на тригодишни приоритети и които да са обвързани с ограничението на дефицита.

А дотогава: "Увеличението на пенсиите ще продължи да действа и през следващата година. Всички мерки за бизнеса и за хората ще продължат да действат. Общините трябва да са спокойни, защото така се осигурява финансиране по реален размер".

Синдикатите обаче не са доволни от задържане на нивата на много от социалните плащания.

Тристранният съвет не одобри удължаването на бюджет 2022 г.

"Това, което в момента се случва, е да се предлага замразяване на политиката по доходите, замразяване на МРЗ и куп други неща, които в условията на рекордно висока инфлация не са това, което всъщност обществото очаква. Не е работа, според нас на синдикатите да създават политически комфорт на парламентарно представените партии", каза Любослав Костов, КНСБ.

Работодателските организации одобриха предложения бюджет, защото така ще се даде възможност политиките провеждани през тази година да продължат до гласуването на редовен бюджет.

"Поздравяваме правителството за национално отговорната позиция да внесе удължаващ закон, който да гарантира поне продължаване на това, което е постигнато в момента", каза Добри Митрев, председател на Българската стопанска камара.

Според работодателите този законопроект дава високи гаранции за стабилност и по отношение на социалните плащания и към бизнеса.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екоакция в Деня на Черно море: Институции и доброволци почистиха плажа на Аспарухово
Екоакция в Деня на Черно море: Институции и доброволци почистиха плажа на Аспарухово
Вълци нападат животни в санданско село - има ли опасност за хората
Вълци нападат животни в санданско село - има ли опасност за хората