НОВИНИ

Вълци нападат животни в санданско село - има ли опасност за хората

bnt avatar logo
от БНТ
17:12, 31.10.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Вълци нападат животни в санданското село Плоски. Проблемът е от години, а хищниците стигат все по-близо до къщите. Хората се притесняват, че скоро ще започнат да влизат и в дворовете им.

Живко Динев е овчар. Разказва, че вълците в района са няколко. Виждал ги е близо до крайните къщи в селото, дори близо край пътя за АМ "Струма".

"Тук надолу по реката. Кучетата ги гонят, ама те не бягат. Те си остават там. Само завърта се, погледа кучето и пак си върви. От нищо не го е страх", споделя Живко.

"Ето аз както бях на лозето. Отиваш, с извинение, на тоалетна, вълкът пред теб. Какво можеш да направиш? Просто стъписваш се и казваш да не те нападне. Когато бях с колата, той мина, няма на метър и половина мина пред мен", разказва и Иван Парапанов.

По думите му нападат и животни. "Ето на козара вече колко кози, 3 - 4 кози. На краварите казват, че има изядени крави", изброяват Парапанов.

Единственият начин за справяне с проблема е организиране на хайки от местната ловна дружинка, които да отстрелят животните. За това обаче се изискват специални разрешителни.

"Трябва дружинките, разрешение от министерството. Да се тровят е лошо. Спасение от дивеча е само хайките. Нищо друго не може да се направи", казва Иван Парапанов.

"Трябва пушка, ама никой не ти дава да носиш пушка. С тоягата ти не можеш да го гониш тоя вълк. Не става, не", допълва Живко Динев.

Местните са готови на всякакви действия, за да бъде разрешен проблемът с нашествието на вълци. Биха дали и награди на този, който им помогне.

Репортер: Миглена Медарова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителство и синдикати на полюсни позиции за бюджета
Правителство и синдикати на полюсни позиции за бюджета
Националният отбор на Уелс планира да промени името си след Мондиала
Националният отбор на Уелс планира да промени името си след Мондиала