НОВИНИ

Украинският износ на зърно продължава въпреки оттеглянето на Москва от споразумението на ООН

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:56, 31.10.2022
Чете се за: 03:37 мин.
Европа
Слушай новината

Цената на зърното на световните борси се покачи, след като Русия прекрати участието си в споразумението с ООН за сигурен износ на украинско зърно през Черно море. Цените на храните обаче остават далече от рекордните си равнища през март в началото на войната в Украйна.

Експортът на украинско зърно продължава и днес в значителни обеми, въпреки оттеглянето на Москва. Франция обяви, че работи за ускоряване на украинския износ по сухопътни коридори с връзка с други страни от Евросъюза.

Застрахователят Аскът към Лондонския Лойдс обяви, че преустановява застраховането на нови доставки през украинските зърнени коридори до изясняване на ситуацията. Екипи на Турция и ООН днес продължиха инспекциите на кораби в рамките на споразумението за износ на храни през Черно море - знак, че засега Русия не се опитва да наложи нова блокада на украинските пристанища. Кремъл заяви, че в новите условия продължаването на украинския износ става рисково, опасно и без гаранции. Москва отново повтори тезата си за вината на Киев за нападение срещу руския флот в Севастопол.

"Украинската страна се опитва да саботира атмосферата на доверие и гарантирана сигурност. Трябва да изхождаме от това, че последните действия на украинската страна създадоха заплаха за споразумението", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Киев заяви, че Русия се опитва да изнудва света чрез глад, а нарушаването на споразумението е отговорът на всички призиви за преговори с Москва, заяви украинският президент Зеленски.

"Има 218 доказателства, че Русия не желае истински споразумения. 218 кораба очакват възможност да доставят храни по договори за износ или да влязат в украински пристанища. Седмица след седмица Русия забавя движението по зърнения коридор, въпреки обещанията си към партньорите, а сега блокира този коридор напълно", каза Зеленски.

Снимки: БГНЕС

Турският президент Ердоган, който беше посредник по споразумението за деблокиране износа на украинско зърно през Черно море, посочи, че то е позволило на света да получи 9,3 милиона тона храни. В същото време той намекна за оплакванията на Москва, че споразумението не е създало необходимите условия в полза на руския износ на зърно и торове.

"Турция ще продължи усилията си за намиране на решение на глобалната продоволствена криза, въпреки че Русия е разколебана за споразумението по зърното, защото няма същите условия", каза Ердоган.

Прекратяването на износа на зърно през Черно море не е от полза за никого и ще създаде струпване на кораби по пристанищата, заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар. Той допълни, че недостигът на храни ще влоши положението на бедстващите страни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК отпуска допълнително пари на България за украинските бежанци
ЕК отпуска допълнително пари на България за украинските бежанци
Матео Беретини се отказа от Мастърса в Париж
Матео Беретини се отказа от Мастърса в Париж