НОВИНИ

Нови мегалити бяха открити в района на Брезово

bnt avatar logo
от БНТ
12:43, 31.10.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Четири нови мегалита бяха открити в района на Брезово. Те са служили за специални ритуали на древните траки. Проучени са от местни краеведи и известния траколог проф. Валерия Фол.

Два от мегалитите са в района на село Розовец. Единият от тях е наречен от проф. Валерия Фол "Пещерата на посветените". Местните му казват "Корабът", заради една от скалите, която наподобява мачта на кораб.

"Понеже в района няма естествени пещери, древните са поставили този камък над мен, наредили са падналите камъни и така се е образувало едно сакрално пространство", обясни Радню Шопов - Туристически информационен център - Брезово.

"Пещерата на посветените" е най-големият мегалит, откриван досега на територията на община Брезово.

"От началото до края е 14 метра, поне 3 метра и половина високо и това го прави едно огромно съоръжение. Камъкът над мен не сме го мерили, но сигурно е 3 - 4 метра височина", каза още Радню Шопов.

Другият новооткрит мегалит в близост до село Розовец е наречен "Лицето".

"Правихме обход на този район северно от Видков дол, тогава се натъкнахме на тази скална маска, тя е била насочена на изток към изгрева на слънцето", каза Шопов.

Последните две находки са в землището на село Свежен. Първият от мегалитите е "Ритуалният кръг". До него се стига по запазен античен път.

"Минавайки по римски или по античния път, който е настрани от площадката, древните се отбивали, има два олтара. Единият за течности, който е вдълбан в скалата, а другия е една добре обособена равна повърхност", добави Шопов.

Четвъртата находка е наречена "Големият жертвеник". Всички мегалити провокират любопитството на туристите и вече се радват на голям интерес.

Репортер: Таня Матева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бекъм ще конкурира Барселона за подписа на Меси
Бекъм ще конкурира Барселона за подписа на Меси
Тристранният съвет не одобри удължаването на бюджет 2022 г.
Тристранният съвет не одобри удължаването на бюджет 2022 г.