НОВИНИ

Хотелиери от Кранево са притеснени, че приключва програмата за настаняване на украинските бежанци

bnt avatar logo
от БНТ
09:14, 31.10.2022 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Хотелиери по Северното Черноморие са притеснени, че програмата за настаняване на украински бежанци приключва днес и няма яснота дали ще бъде продължена след 31-ви октомври. В курортното селище Кранево са настанени около 2000 бежанци от Украйна, сред които и много деца. Вижте.

Над 200 украински бежанци са настанени в един от хотелите в Кранево, сред които няколко бременни жени, многодетни майки и възрастни хора.

"Бихме искали, ако е възможно, да останем още месец или два, докато се поуспокоят нещата при нас, защото в момента, където ние живеем, обстрелът е по многоетажни сгради, няма ток, няма вода", казва Витория от Запорожие.

"Отново чакат последния момент, утре програмата свършва, като предния път се чака до последно, единственото, което ме вълнува е какво да правя утре, къде да отида с моите 4 деца", казва Анна.

Повечето настанени тук помагат с труда си в кухнята, на рецепция, в заниманията с децата. Управителят на хотела е търсил информация от институциите, но отговор дали ще бъде продължена програмата за настаняване на бежанците няма.

"Аз не знам утре трябва ли да храня тези хора, не трябва ли, трябва ли да ги извеждам, къде трябва да ги извеждам, трябва да им помагам някак си да напуснат селото, трябва ли да отидат някъде, никаква яснота няма", каза Станислав Димитров, управител на хотел.

Областният управител на Варна заяви, че няма информация дали програмата за настаняване на украинските бежанци ще бъде удължена. Същото заявиха и от Министерството на туризма. А настанените Кранево са готови за протест, ако няма яснота какво предстои.

Репортер: Татяна Кисьова

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Стоилов и Естудиантес постигнаха четвърта победа във втора дивизия в Испания
Емил Стоилов и Естудиантес постигнаха четвърта победа във втора дивизия в Испания
Григор Димитров се завърна в Топ 30, Томова вече е на 89-а позиция
Григор Димитров се завърна в Топ 30, Томова вече е на 89-а позиция