НОВИНИ

Могат ли България и РСМ да намерят общ език - коментар на Милена Милотинова и Любчо Нешков

bnt avatar logo
от БНТ
08:10, 31.10.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Отношенията между България и Република Северна Македония отново са на фокус след вчерашното откриване на македонски клуб в Благоевград. В студиото на "Денят започва" темата коментираха журналистите Милена Милотинова и Любчо Нешков.

Според Милотинова откриването на клуба в Благоевград е било несръчен опит да се отклони вниманието от основните въпроси, които стоят пред Скопие по отношение на евроинтеграцията. Тя подчерта, че при посещението си там председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нееднозначно е заявила, че очаква Скопие да направи конституционните промени, които се изискват, за да започнат преговори с ЕС - една от тях е да се впишат българите в Конституцията.

"Веднага след като Урсула фон дер Лайен си тръгна от Скопие, президентът Стево Пендаровски каза, че вписването на българите в Конституцията на този етап не е приоритет за Северна Македония. Аз лично се чудя дали политическият елит има желанието бързо да направи необходимите стъпки, вписани в преговорната рамка, с които са се съгласили освен 27-те членки на ЕС, така и самата Северна Македония", коментира Милена Милотинова.

По думите ѝ никой в парламента не търси конституционно мнозинство за вписването на българите, но са събрали мнозинство относно имената на българските клубове в страната.

Любчо Нешков коментира, че в "душата и сърцето на македонизма е конфронтацията и омразата към България", като целта е да няма добри отношения между двете страни.

"Основният въпрос, към който ние трябва да се стремим е да намерим решение на целия този казус, който ни разделя. Дайте да обясним защо няма комуникация, да построим нещата така, както трябва да бъдат. В противен случай ние ще се занимаваме с Мицкоски, Пендаровски или някой друг", призова журналистът.

Заяви още, че в Северна Македония се води държавна идеология срещу България, основно заради чужди геополитически интереси.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпиакос с четвърта поредна победа в Гърция
Олимпиакос с четвърта поредна победа в Гърция
Кметът на Благоевград след откриването на македонския културен клуб: Не очаквам никакви посегателства
Кметът на Благоевград след откриването на македонския културен клуб: Не очаквам никакви посегателства