НОВИНИ

Удължават бедственото положение в Омуртаг заради безводието

bnt avatar logo
от БНТ
07:29, 31.10.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

В община Омуртаг продължава да е в сила бедствено положение заради безводието, което тормози хората от месеци. Очаква се там да започне раздаването на питейна вода по график на хората, която ще бъде осигурена от държавния резерв.

Чашата на търпение у местните хора отдавна е преляла заради строгия воден режим още от август. От около две седмици в сила е бедствено положение, което ще бъде удължено до 13 ноември.

"От три месеца в Омуртаг има само по три часа седмично вода. Това може да приключи само, ако държавата ни помогне. Първо, трябва да се осигури финансиране за подмяна на цялата водопроводна мрежа. Второ, на държавно ниво трябва да се осъществи цялостен, широкоспектърен и осъвременен анализ, ревизия и експертиза на ситуацията с водоснабдяването в Омуртаг. И на трето място, трябва да се осъществи контрол на контрола - да се намеси държавата и да осъществи допълнителен контрол на проектите, които се извършват в момента. Режимът е целогодишен, а около пет месеца е критичен", каза Магдалена Славова - гражданско сдружение " Вода за Омуртаг".

"Освен Омуртаг имаме още 42 села в общината, като една трета от тях са на воден режим. Има осигурени 4 водонски в града, позиционирани са на 8 места и се въртят на четно и нечетно число. Проблемът ще се реши при пълна подмяна на водопреносната мрежа в града. В момента се подменят тръбите в ниската зона на Омуртаг и трябва да се продължи за средната и високата зона", обясни Танер Исмаилов - управител на ВиК - Омуртаг.

Вижте повече в прякото включване на Мирела Дончева

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво време да очакваме през ноември?
Какво време да очакваме през ноември?
Тристранният съвет свиква извънредно заседание заради бюджета
Тристранният съвет свиква извънредно заседание заради бюджета