НОВИНИ

Кметът на Благоевград след откриването на македонския културен клуб: Не очаквам никакви посегателства

bnt avatar logo
от БНТ
08:02, 31.10.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

В Благоевград вчера се стигна до напрежение, след като беше открит македонски културен клуб. Организацията, стояща зад откриването е регистрирана в Канада и няма нищо общо с правителството на Република Северна Македония.

На откриването дойдоха лидерът на опозиционната партия в Северна Македония Християн Мицкоски и главният секретар на президентството на югозападната ни съседка Миле Бошняковски. Протест срещу откриването също беше организиран от политическа партия ВМРО.

Представителите на Република Северна Македония се опитаха да поднесат цветя на паметника на Гоце Делчев и тогава представителите на ВМРО, които се бяха събрали на протест там, не ги допуснаха. Заради засиленото полицейско присъствие и жандармерията не се стигна до сблъсъци.

Важно е, че всичко мина спокойно и общественият ред не беше нарушен - така коментира вчерашното събитие кметът на Благоевград Илко Стоянов.

"Не мисля, че тук ще има каквито и да е посегателства. Благоевград е много национален град, където живеят хора от различни националности и живеят като една общност помежду си. Така че не очаквам никакви посегателства в тази посока. Ако при мен като кмет постъпят някакви сигнали, аз ще ги предам на съответните компетентни органи", каза Илко Стоянов - кмет на Благоевград.

По думите му клубът е нелегитимен, защото не отговаря на Закона за устройство на територията, че е културен дом. Това е по-скоро офис, в който се събират хора на частен принцип. И няма как да носи гръмкото име културен дом и по никакъв начин не може да носи името на Никола Вапцаров, допълни кметът на Благоевград.

Вижте повече в прякото включване на Владислава Миланова

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Могат ли България и РСМ да намерят общ език - коментар на Милена Милотинова и Любчо Нешков
Могат ли България и РСМ да намерят общ език - коментар на Милена Милотинова и Любчо Нешков
Какво време да очакваме през ноември?
Какво време да очакваме през ноември?