НОВИНИ

Тристранният съвет не одобри удължаването на бюджет 2022 г.

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
12:12, 31.10.2022
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Социалните партньори от Съвета за тристранно сътрудничество не се обединиха около бюджета за следващата година на днешното си заседание. Предложената финансова рамка включва държавния бюджет и бюджетите на ДОО и Здравната каса.

Правителството получи подкрепа единствено от работодателските организации, според които в този момент е твърде рисково държавата да остава без бюджет. Синдикатите обаче не одобриха рамката, като настояват за увеличаване на минималната работна заплата, която в момента е 710 лв.

"Правителството ще внесе законопроект за продължаване на действието на закона за държавния бюджет за 2022 г, на ДОО и здравната каза за 2022 г или така наречения удължителен закон за бюджета", заяви след заседанието Росица Велкова, служебен министър на финансите.

Служебният министър на социалната политика увери, че няма да има намаляване на социалните плащания с удължаването на настоящия бюджет.

"Синдикатите и в частност КТ "Подкрепа" не подкрепя предложения проектобюджет за 2023 година - този бюджет е един от най-лошите варианти, които бяха представени", каза инж. Йоанис Партениотис, КТ "Подкрепа".

"Всички национално представени работодателски организации подкрепихме принципно предложеното удължаване на разпоредбите за бюджета за тази година", каза от своя страна Добри Митрев от Българската стопанска камара.

И от двете страни се чуха коментари, че трябва да има политическа воля, че парламентът трябва да приеме законопроекта за 2023 г., който да отговаря на актуалните макроикономически рамки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови мегалити бяха открити в района на Брезово
Нови мегалити бяха открити в района на Брезово
Рикардо ще пропусне следващия сезон във Формула 1
Рикардо ще пропусне следващия сезон във Формула 1