НОВИНИ

Румен Радев пред ПП: Съгласен съм, че не може да има правителство на всяка цена

bnt avatar logo
от БНТ
09:57, 31.10.2022
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Държавният глава Румен Радев провежда консултации с представители на ПГ на "Продължаваме Промяната”.

Съгласно Конституцията, президентът провежда консултации с представителите на парламентарните групи в новоизбрания 48-и парламент.

"Отново избирателите не заложиха на една политическа сила и това явно е знак към всички политически партии в 48-ото Народно събрание, че е нужен диалог, нужни са усилия за намиране на решения. Аз напълно съм съгласен с вашата теза, че не може да има правителство на всяка цена - рожба на задкулисни и безпринципни договорки. В същото време ще държа да има конструктивен, открит и ефективен диалог. Ще държа да изчерпим докрай всички възможни опции за съставяне на правителство", заяви Румен Радев - президент на Република България.

Президентът попита представителите на ПП около какви идеи биха търсили обединение и подкрепа от кого, ако се стигне до втори мандат, който естествено ще отиде при тях.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Ще бъдем водени изцяло от два принципа във взимането на решения, отговори съпредседателят на ПП Кирил Петков:

"Първият е да можем да решим максимално голям брой реални проблеми и сме заявили 16 политики в четири сфери - удължаване подпомагането на българските семейства. Виждаме като огромна важност вдигането на минималната работна заплата, защото това са семействата, които са най уязвими от инфлацията. Продължаваме с политиката за подпомагане на пенсионерите, данъчни облекчения за младите семейства, имаме и доста сериозна програма за бизнеса".

Петков заяви, че ПП ще направят всичко, което зависи от тях, за да се приемат законите по Плана за възстановяване и устойчивост, ще продължат с изготвянето на антикорупционен закон и съдебна реформа. Заяви обаче, че няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ:

"Вторият принцип, който ще спазваме, е принципът на спазването на обещанията. Българският народ трябва да очаква от всички политици обещанията им да не се обръщат след избори, ето защо за първия мандат ние заявяваме нашата готовност да говорим с мандатоносителя за тези 16 политики, но да не подкрепим техния първи мандат, защото това би било измятане от обещанията, които дадохме на над половин милион българи", каза Петков.

Асен Василев заяви, че предишният кабинет е успял да управлява България в една много трудна ситуация и да постигне икономиески резултати, които са едни от най-добрите в ЕС.

"Икономическият ръст м.г. е 7,6%, а тази година е 5% за първото полугодие. Това се дължи на факта, че нашите бизнеси успяха да се справят добре, че подкрепата към тях от гледна точка на електроенергията и антиковид мерките успяха да помогнат на българския бизнес да не загуби работни места и конкурентноспособност, даже да я увеличи в една много тежка ситуация", посочи Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме Промяната".

По думите му, ако се стигне до реализиране на втория мандат от ПП, ще трябва да се направят редица реформи не само в съдебната власт, но и в цялата система за сигурност на страната, за да може тя адекватно да противодейства на всички опити за дестабилизация на правителството.

Вижте повече в прякото включване на Вера Александрова

Първите консултации вече бяха проведени миналата седмица с представителите на първата по численост парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загуби за отборите на Иван Алипиев и Борислав Младенов в Италия
Загуби за отборите на Иван Алипиев и Борислав Младенов в Италия
Нови руски удари е имало тази сутрин в Киев
Нови руски удари е имало тази сутрин в Киев