НОВИНИ

Български автори участваха в "Четене за свободата" в София (Снимки)

Цанка Николова
от Цанка Николова
13:33, 31.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
Галерия
Слушай новината

Четене за свободата в 250-ия ден от войната в Украйна.

Пред Паметника на съветската армия Здравка Евтимова, Теодора Димова, проф. Амелия Личева, Георги Бърдаров, Георги Господинов, Мирослав Боршош и Светлозар Желев прочетоха избрани откъси от книги. Всички те ясно заявиха, че застават зад украинците и невинните жертви на войната.

А от днес на стълбите пред паметника има инсталация с кориците на емблематични книги. Сред авторите им има и нобелови лауреати.

"Тежест и значение има само това, което става тук и сега. Смисъл имат само тези неща и хора, които ще са с теб до утре сутринта, ако ти оцелееш и се събудиш. Основната задача остава да оцелееш. Да се промъкнеш с още едно денонощие напред", прочете Георги Господинов.

Това не са думи от книга, а част от реч на украинския писател Сергий Жадан. Преди няколко дни той говори във Франкфурт, когато получи наградата за мир на немските книгоразпространители. Днес писателят Георги Господинов ги повтори отново, за да чуем посланието зад тях.

"Да се подкрепят хора, които са там в момента и които преживяват целия този ужас. Литературата има по-малка сила, но не по-малко важна да променя конкретния човек, който чете една книга. И като се променят човек по човек по човек това прави света. Светът не е нещо друго, освен някакви хора - едни, които са достатъчно луди, за да открият война и други, които се опитват да се съпротивляват", каза Господинов.

"Докато има човек и съществува човешкият род, винаги ще има войни и докато има човек и съществува човешкият род винаги ще има хора, които ще издигат глас срещу войната и срещу жертвите на убитите и останалите без дом. Това е вечната борба между доброто и злото и тя няма да свърши. Това, което има сила литературата, е да даде надежда на хората, които се намират в най-тежката ситуация", каза Георги Бърдаров.

"На 250-тия ден от започването на тази жестока безчовечна война, в която има хиляди загинали, ние искахме от София да изпратим ясно послание за подкрепа на украинския народ", каза Мирослав Боршош.

Вижте повече във видеото

СНИМКИ: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Донев: В силно фрагментиран парламент бюджетът може да се превърне в предизборно наддаване
Премиерът Донев: В силно фрагментиран парламент бюджетът може да се превърне в предизборно наддаване
Директорът на Мастърса в Париж: Имаме 154 000 продадени билета, счупихме рекорда си от 2019 г.
Директорът на Мастърса в Париж: Имаме 154 000 продадени билета, счупихме рекорда си от 2019 г.