НОВИНИ

След консултациите на "Продължаваме Промяната" при президента: Какво обсъждаха?

Вера Александрова
от Вера Александрова
16:45, 31.10.2022
Чете се за: 05:00 мин.
Политика
Слушай новината

"Продължаваме Промяната" отново заявиха позицията си, че няма да подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ. На консултациите при президента Румен Радев подчертаха, че ще държат на обявените приоритети, независимо с кой мандат е правителството.

Избирателите отредиха на "Продължаваме Промяната" отговорна роля в политическия дневен ред на страната, каза президентът Румен Радев. Подчерта също, че няма партия с голямо мнозинство, което е знак към всички, че е нужен диалог и усилия за намиране на ефективни решения.

"Аз напълно съм съгласен с вашата теза, че не може да има правителство на всяка цена, рожба на задкулисни и безпринципни договорки, но в същото време ще държа да има конструктивен, открит и ефективен диалог, ще държа да изчерпим докрай всички възможни опции за съставяне на правителство", каза той.

Румен Радев пред ПП: Съгласен съм, че не може да има правителство на всяка цена

Президентът изброи и някои от важните задачи пред парламента, които не търпят отлагане, като бюджета, законите, свързани с Плана за възстановяване, мерки за отбранителния капацитет и модернизация на Българската армия, попълване състава на важни конституционно установени органи. Кирил Петков обясни, че за тях водещи са два принципа.

"Първият принцип е да можем да решим максимално много реални проблеми на българите и там сме заявили 16 политики. Вторият принцип е принципът, че си спазваме обещанията. Ето защо за първи мандат ние изразяваме готовност да говорим по всички тези 16 политики, но да не подкрепим техния първи мандат", каза Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме Промяната".

Петков допълни, че за ПП приоритет си остава борбата с корупцията и съдебна реформа. Румен Радев припомни думите си към тях при връчване на първия мандат миналата година. Предупреди ги, че ако за първи 100 дни не предприемат решителни реформи за демонтаж на по думите му на "неуспешния управленски модел, статуквото ще потърси реванш".

"Как ще подходите, за да имаме наистина промени в правосъдната реформа, защото там нещата забуксуваха. А е ясно, че ако няма ефективна борба с корупцията, укрепена държавност и върховенство на правото, всички други политики рано или късно се провалят", каза Радев.

Снимки: Десислава Кулелиева

Работа на ГЕРБ-СДС, като първа политическа сила, е да си осигурят подкрепа за бъдещо управление, отбеляза Асен Василев. Припомни как те успяха да сформират трудна коалиция и изброи направеното от предишното управление.

"Този кабинет успя да управлява България в една много трудна ситуация и да постигне икономически резултати, които са едни от най-добрите в ЕС. Ако се стигне ПП да има втори мандат и да го реализира, въпреки че според нас българските граждани са ни отредили ролята на опозиция и са дали отговорността за управление на ГЕРБ, ще трябва да се направят реформи не само в съдебната власт, но и в цялата система за сигурност на страната, за да може тя адекватно да противодейства на всички опити за дестабилизация на правителството", каза той.

"По отношение на работата на службите, предполагам знаете какви са правомощията на службите, множество сигнали и разкрития за корупция, които са минавали и към премиера и към мен тогава - всичко това от службите е подадено в прокуратурата", каза президентът Радев.

Според "Продължаваме Промяната" при вота хората са им отредили ролята на опозиция, но ако мандатът стигне до тях - всичко ще бъде прозрачно и според Асен Василев - нямат нужда от контактьори.

"Също категорично казахме, че първият мандат няма да бъде подкрепен", каза Петков.

Петков и Василев казаха още, че ще бъдат предвидима опозиция.

ПП след консултациите при президента: Ще бъдем най-предвидимата опозиция зад мандатоносителя

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Матео Беретини се отказа от Мастърса в Париж
Матео Беретини се отказа от Мастърса в Париж
Ивет Горанова с два златни медала от международен турнир в Румъния
Ивет Горанова с два златни медала от международен турнир в Румъния